Tryggheten har inte varit Moderaternas fokus

Det beskrivs av skribenten att Socialismens kris Àr ett faktum. Om Socialdemokratin Àr i kris, sÄ undrar vi hur situationen som Moderaterna och konservatismen befinner sig i ska benÀmnas?

"Vi behöver göra satsningar pÄ skolan, ungas fritid och psykiska hÀlsa" skriver Socialdemokraterna.

"Vi behöver göra satsningar pÄ skolan, ungas fritid och psykiska hÀlsa" skriver Socialdemokraterna.

Foto: Peter Calén

Debatt2022-09-08 20:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det hĂ€r Ă€r ett svar pĂ„ ”I Motala kommun ska du kunna kĂ€nna dig trygg” 3/9.

Blockbildningen med högerpopulister och ett parti som nĂ€stan varje dag gör rasistiska uttalanden och har tydliga kopplingar till högerextremism. Det Ă€r inget som vi skulle kalla för stabilt. Moderaterna och deras högerblock kan inte ens enas om vad en kampanjbuss ska kallas. Är inte det en kris?

Moderaterna vĂ€ljer att lĂ€gga allt fokus pĂ„ den nationella politiken, men glömmer dĂ€r tvĂ„ viktiga saker. Det första Ă€r att regeringen har gjort över 70 straffskĂ€rpningar, givit polisen fler befogenheter i kampen mot de kriminella gĂ€ngen och gör fortsatta satsningar pĂ„ att stĂ€rka arbetet. MĂ„let med 10 000 fler polisanstĂ€llda arbetas med för fullt och nu höjs mĂ„let till att vi ska ha 50 000 polisanstĂ€llda senast 2032. Ett arbete som till skillnad frĂ„n nĂ€r Alliansen styrde Sverige Ă€r prioriterat. NĂ€r Moderaterna styrde landet minskade polisutbildningen med över 90% pĂ„ tvĂ„ Ă„r. Är det att lĂ€gga fokus pĂ„ brotten?

Det andra som Moderaterna glömmer Àr att de har styrt Motala kommun under de senaste fyra Ären. Kommuner bÀr ett enormt ansvar i det förebyggande arbetet. Det Àr kommunen som styr skolan, bostadsbyggandet och belysning med mera. Vi stÀller oss undrande till Moderaternas ovilja att ta politiskt ansvar och driva den politik som de sÀger att de vill driva.

Ett exempel pĂ„ dĂ€r Alliansen inte vĂ€rnat tryggheten i Motala Ă€r försĂ€ljningen av Skogsborg. Alliansen med Moderaterna i spetsen valde att sĂ€lja Skogsborg till ett företag med Ă€gare som var misstĂ€nkta för penningtvĂ€tt och som tidigare i Ă„r blev dömda. Det Ă€r trots att Polisen tydligt markerade och varnade för att kommunen inte skulle sĂ€lja fastigheten till den hĂ€r aktören. Är det att ta ansvar och lyssna pĂ„ Polisen?

I det förebyggande arbetet med mötesplatser för unga sÄ har inte Moderaterna prioriterat. De valde att stÀnga ned Hallen som var en av fÄ mötesplatser för unga i Motala. Att göra handling av sina ord Àr viktigt. TillgÄngen till mötesplatser Àr oerhört viktigt. Unga ska ha en meningsfull fritid i Motala.

Det Àr enkelt att slÄ pÄ den stora trumman i opposition, men det Àr svÄrare att ta ansvar nÀr man styr. Vi behöver skÀrpa fler straff och fler satsningar pÄ Polisen behövs. Det arbetar den socialdemokratiskt ledda regeringen för fullt med. Det rÀcker dock inte. Vi behöver göra bÄde och. HÀr kommunens arbete helt avgörande.

Vi behöver göra satsningar pÄ skolan, ungas fritid och psykiska hÀlsa. Segregationen mÄste motverkas. HÀr har inte Moderaterna gjort sin del i ansvaret under dessa fyra Är vid makten. Det Àr bra att Moderaterna delar vÄr uppfattning om mÄnga av de viktiga satsningarna som vi kan göra hÀr i Motala. Det gÀller nu att Moderaterna gÄr frÄn ord till handling, men om den hÀr mandatperioden ska vara riktmÀrket för vad de kommande fyra Ären med Moderat styre i Motala skulle vara Àr det osannolikt.

VÄrt Motala kan bÀttre Àn ett Moderat styre som pekar uppÄt och kritiserar, utan att se vad de sjÀlva gjort eller snarare inte gjort. Det Àr dags för maktskifte i Motala kommun.

Vi har ocksÄ gÄtt i första majtÄg och kommer fortsÀtta göra det för vi tror pÄ solidaritet, rÀttvisa och jÀmlikhet. Vi tror pÄ ett starkt samhÀlle dÀr de svagaste sÀtts i fokus.