Larmet om olyckan inkom till räddningstjänsten klockan 01.17.

– Det var polisen som ringde in det här larmet till oss, och när vi kom fram var de redan på plats, säger Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten.

När de första av tre räddningsenheterna kom fram låg bilen på taket strax intill ett flerfamiljshus.

Artikelbild

– Bilen hade kört ned en del av en stenmur, och sedan förstört delar av en balkong. Två personer hade tagit sig ur bilen själva, men en satt fastklämd och fick klippas loss.

– Samtliga tre inblandade fördes till sjukhus med ambulans, säger Mikael Kalered.

Enligt en bulletin från regionen är de drabbade två män och en kvinna, samliga i 25-årsåldern.

En av männen fick opereras akut och vårdades intensivvårdsavdelningen på US för livshotande skador. De övriga två klarade sig med lindrigare skador, men fick kvarstanna på sjukhuset under natten.

Artikelbild

På söndagen meddelade sjukhuset att mannens tillstånd nu var stabilt.

Magnus Holmström, vakthavande befäl i polisregion Öst, uppger att det hela började inne i Motala, när en patrull skulle stoppa bilen för kontroll.

Artikelbild

– Vi hade information om att föraren var påverkad av alkohol eller droger, men när han fick syn på patrullen försökte han köra ifrån dem, vilket ledde till att han i stort sett omgående körde av vägen, säger Magnus Holmström.

Föraren av bilen, en man i 25-årsåldern, misstänks nu för en rad trafikbrott, bland annat rattfylleri, vårdslöshet i trafik samt att ej ha stannat på polismans tecken.

– Han förekommer hos oss sedan tidigare för liknande brott, säger Magnus Holmström.