Hittills har Vadstenaföretaget Göta Kanal Charter endast erbjudit resor mellan Söderköping och Sjötorp, men från och med i år finns det möjlighet att även upptäcka Kinda kanal.

– Vi kommer att ha en rutt som börjar i Motala och går in i Kinda, och som är mer anpassad för dem som inte har så stor erfarenhet av båtlivet, säger företagets ägare Pontus Björsner.

– Kinda kanal är en pärla som inte så många vet om.

Artikelbild

| "Som liten åkte jag och farsan en del på Göta kanal, så det är nog därifrån som jag har fått mitt båtintresse", säger Pontus Björsner.

Förutom den nya rutten är planen även att företaget ska börja med försäljning av båtar samt erbjuda reparationer och service.

– Jag har också en tanke att bygga egna båtar, men det är fortfarande bara i idéstadiet så det kommer nog inte att bli av i år, säger Pontus Björsner som varit båtintresserad så länge han kan minnas.

– När jag var nio år flyttade jag och mamma till Vadstena. Det enda kravet jag hade för att flytta hit var att jag skulle få en egen båt, vilket jag också fick. En liten roddbåt som jag sedan sparade ihop pengar till för att kunna köpa en motor. Som liten åkte jag och farsan en del på Göta kanal, så det är nog därifrån som jag har fått mitt båtintresse.

Tidningen har tidigare skrivit om det rekordlåga vattenståndet som råder i Vättern. I dagsläget är det främst de större passagerarbåtarna som kan påverkas, men Pontus Björsner ser ändå en liten risk vad gäller sjökorten.

– Men jag rekommenderar alltid mina kunder att hålla sig i mitten av sjön där det är som djupast för att inte riskera att gå på grund. Även om vattenståndet inte ska vara nån fara för fritidsbåtar så har jag ju varit lite orolig. Vi får hoppas att det blir mycket regn i april.