Innan finalen stod de och småpratade och skämtade med varandra, Sveriges två bästa skyttar med recurvebåge på damsidan. Christine Bjerendal, som har representerat Sverige på de två senaste olympiska spelen, blev till slut övermäktig för Elin Kättström, som kommer från Finspång men bor och tävlar numera i Linköping.

– Jag hade önskat att det gick lite annorlunda, men jag sköt ändå hyfsat bra skott hela tiden. Det försvann lite för mycket poäng i början, men så är det, säger Kättström, som tävlar för Linköpings SKF.

Christine Bjerendal åker hem från SM med totalt två guld och ett silver och är just nu dominanten inom svenskt bågskytte på damsidan. Men Elin Kättström hade inte gett upp på förhand.

Artikelbild

– Det är alltid guldet man går för. Jag är inte nöjd med ett silver men det gör ingenting att Christine vann.

De är goda vänner och Bjerendal har stor respekt för sin östgötska motståndare.

– Det är alltid tuffa och jämna matcher mot Elin, säger Bjerendal, som siktar på ett tredje OS i Tokyo 2020. Trots att Kättström inte är alltför långt ifrån Bjerendal har hon inga planer på att satsa extra för att få skjuta OS i framtiden.

– Blir jag uttagen för att jag är tillräckligt bra skulle det förstås vara roligt, men just nu har jag inte tid att göra någon ytterligare satsning för att komma med, säger Kättström och fortsätter:

Artikelbild

– Nu ska jag åka på World games i Polen. I fältbågskytte. Det är nästa stopp i bågskyttet.

Hon tycker att tävlingarna i Motala har fungerat väl och är i stort nöjd med mästerskapet. Hon framhäver hur mycket hon unnar Bjerendal guldet.

Artikelbild

– Det känns bra att det är just Christine som slår mig.

Linköpings SKF hade fler framgångar under SM. Kjell Eriksson tog guld i compound veteran 60 herrar. I övrigt kan vi rapportera att Mjölby BS, som var den förening som hade flest aktiva av alla på plats, blev något av en besvikelse. Flera skyttar, och lag, hade stora medaljförhoppningar, men man tog till slut bara en medalj genom Hans Fredriksson. Per Bengtsson var en av favoriterna i elitklassen i recurve men åkte ut i kvartsfinal och slutade på en femteplats totalt.