Nytt äldreboende i stället för äventyrsbad

För att möta framtiden borde det byggas en ny typ av äldreboenden, knutna till en annorlunda äldrevård, anser Anna-Lisa Hagenborg

Använd marken där Lalandia bereds plats för sitt äventyrsbad, till ett nytt sorts boende för äldre, föreslår debattören.

Använd marken där Lalandia bereds plats för sitt äventyrsbad, till ett nytt sorts boende för äldre, föreslår debattören.

Foto: Gorm Kallestad/TT/arkiv

Debatt2019-11-04 12:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Lalandia sätter Motala kommun på kartan”, 1/11.

Tur att det ändå fortfarande finns utrymme att få överklaga när vidlyftiga experiment presenteras.

Inte bara i Motala höjer medborgarna sina röster. I Karlstads kommun presenterade politikerna den 25 april 2017 att det finska företaget Muminvärlden vill öppna en ny temapark i Sverige. Diskussionerna gällde Skutberget i Karlstad.  Den 11 juni 2018 publicerade SVT och Nya Wermlandstidningen en gemensam undersökning som visade att ”sex av tio Karlstadsbor är negativt inställda till en Muminpark på Skutberget”. 

Turerna kring detta liknar det som händer här i Motala med etableringen av Lalandia i Varamon. Tyvärr finns det ingen här som filmaren Bo Landin från Värmland, som ger sig in på allvar in i Mumindebatten och lovar starta ett nytt parti för att stoppa etableringen.

Då jag vet att äldre pensionärer tycker att Lalandiaprojektet inte borde få genomföras, har jag genom SPI Välfärden försökt att få stöd att gå till val. Tyvärr har jag inte lyckats, då de medlemmar som nu finns är för få. 40-talisterna, som anses vara en lyckligt lottad generation och nyblivna pensionärer, har tydligen annat att tänka på ännu så länge. De  kan använda sina pensionspengar till resor och köp av bostäder i andra delar av världen, där de t.o.m kan beviljas lägre skatter på sina svenska pensioner.

20- och 30-talisterna som ofta har en årsinkomst under 100 000 kronor och ofta får kännas vid att bli betraktade som en belastning för samhället, har ju inte den möjligheten att ge sig iväg härifrån. Att någon skulle komma på idén att dessa åldringar genom att finnas till, ger möjligheter för andra åldersgruppers välstånd, är väl för mycket att begära.

Om alla flyttar från Sverige vid 65 eller dör när man fyllt 65. Vad händer då? Jag har ofta sagt, att då blir många i arbetsför ålder i Sverige utan försörjning, dels för att affärsmännen tappar konsumenter och dels för att äldreomsorgen inte behöver ha skattebetalande personal. Kanske man då skulle tvingas genomföra 6-timmars arbetsdag. Glädjande för den sjukvårdspersonal som då fortfarande behövs. 

2007 skrev jag om att äldre, som ännu inte behöver omsorg borde vara oroliga. För att möta framtiden borde det byggas en ny typ av äldreboenden, knutna till annorlunda äldrevård med forskare knutna till vården. Om det genomfördes här, skulle Motala bli föregångare, genom att ge äldre bättre förutsättningar att klara livet när kroppskrafterna avtar. Detta skulle sätta Motala på kartan! 

Så använd marken där Lalandia bereds plats för sitt äventyrsbad, till ett nytt sorts boende för äldre, som kan ge både frihet och trygghet. Statsbidragen till kommunen på 300 000 per år och 90-åring, borde kunna ge utrymme för detta. EU-bidrag borde kunna utnyttjas. Strandskydd och miljö borde vara viktigare än det som berikar privat utländsk näring.

Anna-Lisa Hagenborg (92)