Sverige har inte råd med marknadshyror

Den som vill skapa en opinion för att höja hyrorna tjänar på att hyresgästerna uppfattas som kostnader, även om så inte är fallet, skriver Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Enda lösningen på bostadsbristen är att bygga på ett sätt som kan förenas med social hållbarhet, anser debattören.

Enda lösningen på bostadsbristen är att bygga på ett sätt som kan förenas med social hållbarhet, anser debattören.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2019-10-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Friare hyror behövs för allas skull”, MVT:s ledarsida 22/10.

Den 22 oktober publicerade Motala & Vadstena Tidning en ledare som argumenterar för ett system, där lägenheter ska fördelas utifrån betalningsförmåga istället för kö. Ledaren bygger på Fredrik Kopschs rapport ”En hyresmarknad i kris” vars innehåll även presenterades i en debattartikel i Dagens Nyheter den 16 oktober. 

Båda inspelen är en skrämmande läsning, där författarna inte verkar har förstått de sociala konsekvenserna av sitt förslag.

Gång på gång beskrivs hyresgäster som subventionerade. Detta är direkt vilseledande och befäster myten att hyror skulle hållas ner med hjälp av allmänna medel. Så är det inte. Det behövs inget statligt eller kommunalt stöd för att klara driften av dagens hyresrätter, utan hyresvärdarna lever på de hyror de plockar in och har även utrymme för ansenliga vinster. Men den som vill skapa en opinion för att höja hyrorna tjänar nämligen på att hyresgästerna uppfattas som kostnader, även om så inte är fallet.

Alternativet som förespråkas heter egentligen marknadshyror, men förespråkare kallar det nu fri hyressättning. Det innebär att konsumentskyddet mot oskäliga hyror tas bort. Fastighetsägaren blir då fri att ensidigt höja hyran, så länge det finns någon annan som är villig att betala. 

Inför man marknadshyror när det är brist på bostäder – som det är i Sverige – så kan hyran höjas i ett område till dess att bara höginkomsttagare har råd att bo där. Med ett sådant system sorterar vi alltså upp människor utifrån plånboken och tränger låginkomsttagare ur sina hem. Men de försvinner ju inte, utan hamnar i hemlöshet eller trångboddhet, där dåligt läge eller särskilt låg standard gör konkurrensen om bostäderna låg.

Vad får vi för samhälle om vi gör så? Vad händer när man tränger undan och isolerar de som har det knapert, i sämre bostäder och områden? Det bidrar inte till trygghet och sammanhållning. Det bygger inte framtidstro och möjligheter för de barn och ungdomar som växer upp där. Det skapar istället många sociala följdproblem och följdkostnader.

Enda lösningen på bostadsbristen är att bygga på ett sätt som kan förenas med social hållbarhet. Hyresgästföreningen ställer sig därför bakom de 87 forskare som den 21 oktober – i en replik till Fredrik Kopschs debattartikel i Dagens Nyheter – klargjorde att det finns ett överflöd av exempel som visar marknadshyrors sociala och ekonomiska följdproblem. Sverige har inte råd med marknadshyror!

Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost