Det finns ett litet dagligt tv-inslag som på några få minuter lyckas fånga in nästan hela mänskliga känslospektrat. Förväntan, glädje, girighet, eufori, sorg och besvikelse. Varje morgon under TV4s Nyhetsmorgon får en förväntansfull själ chansen att vinna miljonvinsten. Det är lika spännande att se hur mycket pengar som skrapas fram som det är att följa reaktionerna.

Också i mig bor en hemlig dröm om att bli triss-miljonär. Hemlig och hemlig, få som känner mig har nog lyckats att missa denna detalj. Det kan tyckas underligt, men jag går faktiskt runt med en sådan övertygelse, nästan så att det är en sanning, att jag någon gång kommer att kamma hem storvinsten. Det kan ha att göra med att en av mina mostrar faktiskt var med och skrapade i tv när jag var liten. Hon vann lägsta summan, men blev trots det för en kort tid kändis i min hemstad och fick brev på posten som var adresserade till flickan med guldbyxorna.

Själv har jag inte skrapat fram mer än någon hundralapp på sin höjd. Statistikern i familjen skakar på huvudet när trisslotterna åker fram runt påsk. Större chans att träffas av blixten än att vinna miljonen säger han. Ingen vetskap i världen kan rubba min övertygelse, men det är klart att man borde lyssna till statistiken.

På fyra miljoner trisslotter är det 122 stycken som har en vinst på 10 000 kronor eller mer. Chansen att vinna en större summa pengar är alltså 0,00031 procent. Risken att träffas av blixten är 0,1 procent (en siffra som baseras på att du blir 80 år gammal). Men ändå! Varje dag sitter en person i tv-rutan och skrapar lott trots att oddsen är så dåliga.

Låt mig berätta om Rolant från Småland. 2011 lyckades han skrapa fram tre tv-apparater på två trisslotter samma vecka. Den chansen är 1 på 160 miljarder. Är inte det helt otroligt?

Tillbaka till Nyhetsmorgon. Jag gläds åt varje person som under några minuter får drömma vilt om solsemestrar och snöslungor innan de sätter plastbiten till lotten. Tack vare internet finns många av de bästa trisskraparna att se i repris. Här är min topplista över Youtube-klipp med minnesvärda trissvinnare:

1. ”Färgstark trissgäst går i taket”. Ren och skär lycka. Färgexplosionen och fyrabarnsmamman Lina skrapar fram en vinst som får henne att skrika rakt ut.

2. ”Roliga ögonblick från Nyhetsmorgon”. Okänd tant blir både felaktigt beskylld för att gråta över vinsten och ska hälsa hem till sin make som är… död.

3. ”Ur Nyhetsmorgon 1999 - Otacksam trissvinnare”. Surgubben Elof vinner ingen större peng och undrar vad f-n han åkte till tv-studion för.