Hylla en formidabel och förfärande 50-åring

Aldrig förr har ett samhälle förändrats så mycket på så kort tid som det vi har upplevt sedan mitten av 1990-talet.

Idén till ett nät av sammanlänkade sidor med textinnehåll presenterades för 30 år sedan av den numera legendariske engelsmannen Tim Berners-Lee.

Idén till ett nät av sammanlänkade sidor med textinnehåll presenterades för 30 år sedan av den numera legendariske engelsmannen Tim Berners-Lee.

Foto: Fabrice Coffrini/AP/TT

Ledare2019-10-31 11:11
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I veckan fyllde ett av samhällets mest fantastiska och samtidigt hemskaste fenomen 50 år.

Det som en gång var det amerikanska militära nätverket Arpanet uppstod 1969, samma år som människan för första gången nådde månen. Skapelsen har förändrat världen oerhört mycket mer än månlandningen, men ändå är det förvånansvärt få som känner till att det som i dag är Internet är lika gammalt som Neil Armstrongs ikoniska citat om ett stort steg för mänskligheten.

Internet är byggt ungefär som ett gigantiskt underliggande vägnät, där mängder av olika typer av fordon och varor kan fraktas. Det har sina egna trafikregler som måste följas för att trafik ska kunna nå fram, men ibland struntar reglerna helt i om fordonen kör av vägen eller om de åker mot trafikriktningen. Stundtals är Internet ett organiserat kaos, vilket gör det än mer fascinerande att det fungerar så pass bra som det faktiskt gör.

För många är Internet i tanken synonymt med webben, det vill säga ett surfande på hemsidor med läsning av texter och tittande på video. Faktum är dock att webben i dess form vi känner den år 2019 bara är ungefär hälften så gammal som Internet i sig.

Idén till ett nät av sammanlänkade sidor med textinnehåll presenterades för 30 år sedan av den numera legendariske engelsmannen Tim Berners-Lee. Han var passande nog programmerare och gav sig konkret på att skriva både den första webbservern och den första webbläsaren. Med dagens mått var de otroligt primitiva, men de fungerade och bevisade att idén gick att genomföra.

Några år senare släpptes rättigheterna till World Wide Web fria och en fredlig digital revolution var inledd. Den otroliga utveckling som Internet har fått sedan dess, mycket tack vare just webben, är helt unik i den mänskliga historien. Aldrig förr har ett samhälle förändrats så mycket på så kort tid som det vi har upplevt sedan mitten av 1990-talet.

Internet är dock mycket mer än bara webben. Gissningsvis brukar du i ditt liv skicka och ta emot en del e-post, som sköts helt separat från webben. De underliggande reglerna bakom e-post är betydligt äldre än webbens motsvarigheter, men är ändå till stora delar desamma i dag som på för 50 år sedan. Det är väldigt svårt att förändra eller byta ut ett stort system som redan är etablerat, vilket vi ibland får lida för i och med att e-post inte alltid är en särskilt smart lösning.

Vardagliga inslag som chattprogram som Messenger i mobilen, musiktjänster som Spotify och videotjänster som Netflix är också en del av Internet, men använder huvudsakligen andra tekniker än de som webben bygger på. Det kanske inte spelar så stor roll för dig i just din vardag, men det kan vara värt att känna till att Internet är en komplex värld.

Samtidigt som Internet ska hyllas för sin formidabla förträfflighet ska man även vara medveten om dess mörka sidor, som är betydligt mer förfärande och avskyvärda. Men, är inte det bara en reflektion av mänskligheten i stort? Med tanke på vad den åstadkommer är den exakt det – både formidabel och förfärande på samma gång.

Tobias Josefsson