En sjöstad bör ha en badplats i stan!

Motala kämpar som alla andra städer med att hålla centrum levande. Många butiker flyttar från stan eller ut till Bråstorp och vi får allt färre människor som rör sig i våra centrala delar. KD vill ändra på den här utvecklingen och hitta fler sätt att få folk att stanna i centrum längre och handla mera lokalt - med en badplats.

Badstränderna Varamon, Jerusalemsbadet, Boren och Salstern är några exempel på vad turistmålet Motala kan erbjuda. Nu vill representanter från KD satsa på ännu en badplats.

Badstränderna Varamon, Jerusalemsbadet, Boren och Salstern är några exempel på vad turistmålet Motala kan erbjuda. Nu vill representanter från KD satsa på ännu en badplats.

Foto: Anders Törnström/Arkivbild

Debatt2021-08-12 17:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots covid-epidemier har Motala fortsatt att leverera som sommarstad och sjöstad bland annat genom alla våra fina badställen. Badstränderna Varamon, Jerusalemsbadet, Boren och Salstern är några exempel på vad turistmålet Motala kan erbjuda även i pandemitider. Sjö- och badstaden Motala står sig starkt som varumärke och vi kristdemokrater vill fortsätta utveckla vår stads starka sidor för att skapa ett vackrare, roligare Motala - en stad med ännu bättre förutsättningar för invånare och företag. 

Med Lalandia på väg att etablera sig i Varamon skapas ett naturligt inflöde av besökare. Lalandia kommer ge Varamon stora utvecklingsmöjligheter. Men vi i KD vill också titta på hur vi kan få ett levande centrum och få ett rikare närings- och besöksliv även i våra centrala delar. Göta kanal bidrar årligen med många besökare till centrum som upptäcker Motala och handlar i våra butiker och restauranger. Motala kämpar som alla andra städer med att hålla centrum levande. Många butiker flyttar från stan eller ut till Bråstorp och vi får allt färre människor som rör sig i våra centrala delar. Vi vill ändra på den här utvecklingen och hitta fler sätt att få folk att stanna i centrum längre och handla mera lokalt.

Vi i KD föreslår en badplats – en vacker liten sandstrand nedanför biblioteket i bästa söderläge med stadsparkens grönområden alldeles intill. Här skulle besökare kunna slå sig ner med sina handdukar i gräset och bara ha några meter till stranden. Inte helt olikt vår grannstad Vadstena och några soldäck vore inte fel. Fler människor i parken som stannar längre ger möjlighet till ett mer levande centrum och chans för våra lokala butiksägare att överleva. Det bidrar till den långsiktiga visionen om en levande och naturnära stadsmiljö. 

Kan vi skapa attraktiva centrala boendemöjligheter så ökar Motalas attraktivitet ännu mer. Motala och Vättern hör ihop och utvecklas ihop. Tillsammans skapar vi ett bättre Motala.

Vår drömbild är ett önskemål, ett förslag som bör utredas tillsammans med Allians Motala. En sak är vi dock alla överens om – en sjöstad bör ha en badplats i stan!