Pride är inte bara en folkfest

Den 18 september går startskottet för Vadstena Pride. Men manifestationen är inte bara en folkfest, verkligenheten ser annorlunda ut för många individer världen över, även inom Europa, skriver Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner från C.

Det är upp till oss alla att se till att frågan fortsatt ligger högt upp på den politiska agendan, både lokalt, regionalt och internationellt, skriver representanter från C.

Det är upp till oss alla att se till att frågan fortsatt ligger högt upp på den politiska agendan, både lokalt, regionalt och internationellt, skriver representanter från C.

Foto: Fredrik Hagen

Debatt2021-09-11 07:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det äntligen dags för Vadstena Pride, en manifestation som sker fysiskt på plats i Vadstena den 18 september. Frågan om HBTQI+-personers rättigheter är mer aktuell än någonsin. På många håll inom Sverige och Europa har vi under sommarmånaderna firat och uppmärksammat Pride samt HBTQI+-rörelsen i stort. Pride är inte bara en folkfest, verkligenheten ser annorlunda ut för många individer världen över, även inom Europa. 

HBTQI+-frågorna är både på frammarsch och på tillbakagång internationellt. Vi ser att flera av världens länder har tagit stadiga kliv framåt, men på andra platser kränks homosexuellas rättigheter. Kazakstan, Polen och Ungern är tre länder där HBTQI+-personers rättigheter under de senaste månaderna begränsats och bekämpats.

Ungern tillsammans med Polen fortsätter att vara värst inom Europa, där Ungerns HBTQI+-lag nyligen trätt i kraft. Lagen jämställer homosexualitet med pedofili, och lagen gör spridning av information om homosexualitet till ungdomar strängt förbjudet. Polen, å sin sida, fortsätter med sina HBTQI+-fria zoner som nu täcker en tredjedel av landets territorium. Flera medlemsstater godkänner dessutom inte giftermål mellan samkönade från andra EU-länder, ett problem vi måste ta tag i på EU-nivå. Den fria rörligheten måste gälla för alla, oavsett sexuell läggning. Svenska samkönade par ska inte tappa sin legala status som familj när de åker från ett europeiskt land till ett annat. Har de dessutom barn, och olyckan är framme, kan ett dilemma uppstå när det gäller regler angående anhöriga, vårdnadshavare och erkännande av adoption som ett samkönat par.

Den oroväckande trenden sker inte endast i ett fåtal stater inom och utanför Europa, den sker även i Sverige. Sverigedemokraterna har på flera sätt under många år bekämpat HBTQI+-personers rätt att leva sitt liv fullt ut. Sverigedemokraterna är det enda partiet som inte röstade ja när Europaparlamentet röstade om att fördöma Ungerns HBTQI+ lag (SvD, 9/7). Men vi har sett liknande problem bland andra partiers lokalavdelningar där bland annat Kristdemokraterna i Salem vill begränsa HBTQI+-frågor i sexualundervisningen (SVT 2/9). 

Av den anledningen är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att kämpa för ett öppet samhälle där alla har samma rättigheter. Vi tar kampen i alla de kommuner där partier som SD försöker vrida tillbaka klockan. Det är upp till oss alla att se till att frågan fortsatt ligger högt upp på den politiska agendan, både lokalt, regionalt och internationellt. Centerpartiet står stolt upp för allas rätt att älska den man vill, och vi fortsätter kämpa digitalt eller fysiskt. Vi ger aldrig upp striden.