Pågår till den 30 oktober

Ingen salong, varken vår eller höst, har tidigare arrangerats av K-Ringen. Men nu kan Motalabor och andra informera sig om resultaten av de konstnärliga mödorna i området kring norra Vättern. Bildkonst i flera olika tekniker visas, konsthantverk i glas, silver och keramik och även verk som landat i gränszonen mellan dessa genrer.

Keramikern Barbro Nyblom tillhör de mer erfarna hantverkarna. Hon har inte stannat upp i sin utveckling, utan jobbar vidare med sina bruksföremål hos vilka skönhet och funktion samsas allt bättre. Samarbetet mellan glaskonstnären Annette Alsiö och silversmeden Owe Johansson har bland annat utmynnat i ett par vackert grönglänsande äpplen som gör sig bra i varierande ljusförhållanden.

Artikelbild

"Öppet hav – öppet sinne". Blandteknik av Lena Herö (båtform, tidningspapper)

Koppargrafiken representeras via ett enda blad av Hellen P. Toivola. Det är en fin, cirkelformad torrnål som skildrar en lätt konfunderad häst i ardennerstorlek som just har träffat på en liten dalahäst som inte känner sig helt bekväm med det nya sällskapet. De grafiska teknikerna är annars underrepresenterade.

Med målningen ”Dark Lady” visar Göran Hedberg vad han förmår. Uttrycket är tidlöst. De markerade penseldragen framhäver på ett tilltalande sätt hårets fall. Olika blå färger har använts rätt sparsmakat, men så att konturer och andra väsentligheter förstärks.

Salongens tema är ”kontraster”. Men det är det långt ifrån alla deltagare som tagit fasta på. I Lena Herös ”Öppet hav – öppet sinne” är någon form av kontrast-idé svår att upptäcka. Hursomhelst är det ett både intressant och stiligt verk. Materialhantering och färgval skapar en känsla som är angenäm och som lockar fantasin.

Nada Tendzeric illustrerar de sista sekunderna innan Eva greppar äpplet i Edens lustgård. Hennes fingrar ser ut att uttrycka en viss tvekan.

Artikelbild

Ruta. Lerplattor/underlägg av Maria Ekström.

Till utställningens godbitar hör verket ”Vad händer i våra liv?” där Anna Ruuska visar upp broderiteknik i toppklass. Fast hela arrangemanget, hur hennes textil monterats i en ram av järn, är värd uppmärksamhet.