Våga drömma om en årslön på banken

Viktigt att sträva efter sin egen trygghet – ekonomiskt och intellektuellt.

Vi borde alla sträva efter en trygg grund att stå på.

Vi borde alla sträva efter en trygg grund att stå på.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2019-10-01 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Vid oväntade vändningar – privat och i karriären – är vi alltför ofta oförberedda. Plötsligheten för den enskilde ligger såklart i sakens natur. Företag kan gå i konkurs och det kan visa sig att vår kompetens inte längre efterfrågas på jobbet. Även relationer kan ta slut. Just därför är det viktigt att sträva efter sin egen trygghet – ekonomiskt och intellektuellt. 

Redan på 1990-talet var finansministern Anne Wibble (L) något på spåren i uttalandet att alla svenskar borde ha en årslön på banken. På flera håll sågs – och ses – tanken om en stark buffert som kontroversiell. Visst, för många kan det vara svårt att löpande avsätta sparpengar. Det är däremot inget skäl att avfärda ambitionen. Fler borde fundera över vilka möjligheter man har att lägga undan slantar. Att spara ihop till ett så kallat fuck-off-kapital innebär chansen att kunna stå på egna ben om man en dag vill eller rentav måste. 

Goda vägar finns. För många svenskar är investeringssparkontot ett enkelt sätt att placera medel i fonder och aktier. Utformningen har den praktiska fördelen att vinster inte beskattas i sig: I stället beräknas ett årligt schablonbelopp utifrån innehavsvärdet. Själva skatten höjdes dock, efter krav från Vänsterpartiet, så sent som 2018. Förändringen, som gällt sedan årets deklaration, är ett tydligt exempel på hur politiken obegripligt nog lägger sten på börda i stället för att sporra. ISK-skatten borde snarare sänkas så att incitamenten för individuellt sparande stärks. 
Den som har en stabil trygghet att stå tillbaka på, bortom rena socialförsäkringar, har ofrånkomligen en stor frihet. Tillvaron begränsas inte av att man blir ekonomiskt beroende av det offentliga, sin arbetsgivare eller en partner. 

Ekonomiska tillgångar betyder alltså mycket – däremot inte allt. I en krönika lyfter tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra (Dagens industri 30/9) hur begreppet personligt kapital borde vidgas till det intellektuella planet. “Hur skulle din kalkyl se ut? Kan du komplettera din kompetens? Du kanske har både hög och fin utbildning, men en medelålders ingenjör kan ha studerat innan internet fanns.” Hon har en viktig poäng. I vår moderna tids rörliga arbetsmarknad kan en stor slant på banken ge välbehövlig ro. Men genom att, parallellt med denna strävan, fundera över hur också vår personliga kompetens kan stärkas blir vi dubbelt rustade. (Liberala nyhetsbyrån)