Stora oklarheter om miljonunderskottet

För bara några veckor sedan varnade socialnämnden för ett underskott på uppåt 30 miljoner kronor. Nu har siffran ändrats markant.

Socialnämndens ekonomi är dålig, men hur mycket back man kommer att gå är ytterst oklart.

Socialnämndens ekonomi är dålig, men hur mycket back man kommer att gå är ytterst oklart.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Motala kommun2019-09-06 18:00

Socialnämnden har en problematisk ekonomisk situation. I många år har man kämpat med miljonunderskott. Från att under våren ha verkat ha läget under kontroll kallade socialnämnden i augusti till en extrainsatt presskonferens för att berätta att ekonomin såg allt annat än ljus ut. Då sa preliminära siffror att man riskerade att gå back över 30 miljoner kronor i år.

En månad senare är läget tufft, men ändå helt annorlunda.

– Nu har man djupdykt i siffrorna och det ser inte riktigt så illa ut. Exakt hur läget är ska bli tydligt inför nämnden i mitten på månaden, säger ordförande Maths Andersson (L).

Handlar det om enstaka miljoner?

– Min bild är att det handlar om mer än om enstaka miljoner. Den signal som vi har fått är att vi närmar oss en halvering av den summan som det tidigare talats om, säger Maths Andersson.

Men hur kan det skilja upp emot 15 miljoner kronor på prognoserna på några veckor?

– Vi har inte haft tillräckligt med ekonomresurser för att kunna ta fram ett heltäckande underlag. Vår ekonom slutade i höstas och det har tagit tid att få till en ny organisation. Men nu har vi fått in folk, säger Maths Andersson.

Hur ska medarbetarna och medborgarna kunna lita på er information när det blir så här?

– Vi var kanske lite snabba att gå ut med informationen i augusti. Men samtidigt vill vi vara transparenta och vi sa tydligt att det bara var prognoser, säger Maths Andersson.

Även med de nya beräkningarna ser ni ut att göra ett underskott i år, eller får ni kontroll på läget?

– Mycket talar tyvärr för att det blir ett underskott. Vi är långt in på året nu och de åtgärder som vi vidtar nu kommer inte att få full effekt i år, säger Maths Andersson.

Under veckan var han också hos kommunstyrelsen för att informera dem om nämndens ekonomiska läge. Där är man nöjd att siffrorna går åt rätt håll, men reagerar samtidigt på de olika uppgifterna om läget.

– Det känns inte okej att det varierar så mycket. Det behöver man gå till botten med. Jag har begärt att vi varje månad ska få en balans- och resultaträkning så att nämnderna har bättre koll på sin ekonomi. Hade vi haft det i dag så hade det här upptäckts tidigare, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

Han säger vidare att kommunen nu förändrat sin organisation för att få bättre översyn vilket också kommer minska risken för liknande händelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!