Åklagarkammaren: Locket på om utredningen

Det är locket på kring Kåre Friberg, kommunstyrelsens ordförande i Motala, som greps på torsdagskvällen som misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Motala kommunhus

Motala kommunhus

Foto: Anders Törnström/arkiv

Motala kommun2019-11-08 10:12

Anna Nilsson, förbundsordförande i Östgötamoderaterna, bekräftar nu att den lokale Motalapolitiker som vid 19-tiden på torsdagskvällen greps vid Motala padelcenter är kommunstyrelseordförande Kåre Friberg (M)

Han var vid gripandet anhållen i sin frånvaro.

 Nu har Åklagarmyndigheten i Linköping lagt på locket kring den fortsatta utredningen och man bekräftar inte uppgiften att det handlar om Kåre Friberg.

Förundersökningsledare är kammaråklagare Emma Högström, men ärendet har tillfälligt förts över till dagjouråklagare Emilia Barsk eftersom Emma Högström inte är på plats vid myndigheten under fredagen.

När vi når Emilia Barsk på telefon lämnar hon ifrån sig luren till chefsadministratören på Åklagarkammaren, Carl Ahlenius, som förklarar att det råder utredningssekretess kring ärendet och att man inte har för avsikt att lämna ut några uppgifter kring fallet.

– Det enda vi kan bekräfta är att mannen är misstänkt för grov kvinnofridskränkning i Motala, säger han.

Är det den starka misstankegraden, på sannolika skäl?

– Ingen kommentar. 

Vad är mannens inställning till den misstanke som riktas mot honom?

– Tyvärr, ingen kommentar där heller.

Frågorna om brottet har pågått under en längre tid eller om det finns vittnen som kan bringa klarhet i ärendet besvaras på samma sätt.

– Jag förstår att det finns ett stort intresse för det här hos allmänheten, men vi lämnar som sagt inte ut någonting för tillfället. Vi kommer att diskutera saken med polisens pressavdelning och det är inte otänkbart att det kommer ut ett pressmeddelande senare i dag säger Carl Ahlenius och avslutar samtalet.

Kåre Friberg tilldelades advokat Morgan Gerdin vid advokatfirman Sandberg & Partners som offentlig försvarare. Han svarar i en mejlkonversation att han i nuläget inte har några kommentarer kring fallet.

Advokat Elisabeth Massi Fritz har blivit förordnad som målsägandebiträde och hon förklarar kortfattat vid en telefonkontakt att fallet är satt under förundersökningssekretess och att hon av det skälet inte kan kommentera ärendet för tillfället.

Anna Nilsson, förbundsordförande i Östgötamoderaterna, bekräftar nu att det är kommunstyrelseordförande Kåre Friberg (M) i Motala som gripits av polisen
Anna Nilsson, förbundsordförande i Östgötamoderaterna, bekräftar nu att det är kommunstyrelseordförande Kåre Friberg (M) i Motala som gripits av polisen
Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!