De ska bekämpa våld i nära relationer

Årets Global Impact Jam får ta sig an en tung fråga: Hur kommer man åt problemet med våld i nära relationer?

Vid förra årets Global Impact Jam var Sandra Viktor med som deltagare. I år är hon projektledare.

Vid förra årets Global Impact Jam var Sandra Viktor med som deltagare. I år är hon projektledare.

Foto: Frida Glenning Ströberg/arkiv

Östergötland2019-11-07 16:50

– Det här är en tung fråga och en fråga som skaver. Det är inte bara ett kvinnoproblem, utan ett samhällsproblem, säger Sandra Viktor, projektledare för året Global Impact Jam som genomförs på Agora i Skäggetorp.

Från fredag morgon till sen lördag eftermiddag kommer 20 personer med kompetens inom vitt skilda områden att diskutera och försöka hitta nya tekniska lösningar som kan bidra till att minska våldet i nära relationer.

– Det var omkring 35 personer som sökte så vi fick göra ett urval. Det är en blandning av tech-profiler, innovatörer, samhällskämpar och personer med insyn i problemet, säger Sandra Viktor.

Science park Mjärdevis innovationsevent Global Impact Jam ersatte förra året idétävlingen East Sweden Hack. 2018 var utmaningen att försöka locka fler kvinnor till mansdominerade teknikbranscher. Uppdragsgivare var Nira Dynamics

Och bakom årets uppdrag står Polisen och Länsstyrelsen. Ett syfte är att lyfta en viktig fråga som ofta får stå tillbaka i konkurrensen med skjutningar och andra mer rubrikskapande brott. 

Ofta är det kvinnor som utsätts för våld i parrelationer. Och mycket sker i det dolda. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig anmäls.

"Hur hittar vi kvinnor och andra drabbade, som inte kan söka hjälp eller vet vart de ska vända sig för att få hjälp och stöd att bryta sin situation?", frågar sig Lena Klasen, forskningsdirektör vid Polisen, i ett pressmeddelande.

Karta: Agora - en kreativ mötesplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!