De vill locka fler företag till länet

Östergötland vill attrahera internationella företag och har nu tecknat ett avtal med Business Sweden för att gå från ord till handling.

Eva Andersson (S), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämden och Fredrik Fexe, vice vd Business Sweden, skrev under avtalet med hjälp av ny teknik.

Eva Andersson (S), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämden och Fredrik Fexe, vice vd Business Sweden, skrev under avtalet med hjälp av ny teknik.

Foto: Elin Holmer

Östergötland2019-11-07 17:00

– Med det här samarbetet får vi tillgång till expertkompetens och ett brett kontaktnät som förhoppningsvis kommer att leda till fler arbetstillfällen och en ökad kompetens i regionen, säger Eva Andersson (S), regionutvecklingsnämndens ordförande.

Business Sweden är Sveriges export- och investeringsråd, som hjälper svenska företag att öka sin globala försäljning och internationella företag att expandera i Sverige. Region Östergötland driver just nu ett projekt för att främja investeringar i länet och avtalet är en del av det.

– Det kommer att hjälpa oss att bli konkurrenskraftiga. Både för att locka hit internationella företag och för att hjälpa våra företag att etablera sig i utlandet.

Vad har Östergötland att erbjuda?

– Vi har många styrkor och ligger i framkant inom flera områden, bland annat inom visualiseringsteknik och effektiv logistik, säger Eva Andersson.

Hon lyfter också fram besöksnäringen som ett område där det finns stora utvecklingsmöjligheter, speciellt om Östergötland samarbetar med Småland. 

– Närheten mellan Kolmårdens djurpark, Astrid Lindgrens Värld och så småningom Lalandia kan ge oanade möjligheter om vi tar dem tillvara, säger Eva Andersson.

Avtalet skrevs under inom ramen för Innovation Week, som just nu pågår i länet. Det är en årligen återkommande vecka med målsättningen att visa upp Östergötland som en "innovativ del av världen". En mängd aktiviteter genomförs på flera håll i länet. I Linköping har det bland annat spånats fram idéer på hur vi kan få fler att röra på sig och även tekniska lösningar för att bekämpa våld i nära relationer. I Motala har bloggaren och artisten Viktor Frisk berättat om sin personliga resa.

I Norrköping hölls det under torsdagen en heldag om innovationer. Bland annat föreläste Åsa Brunzell, HR- och hållbarhetsdirektör på Stadium, om hur de ger medarbetarna förutsättningar att vara nyskapande.

– Medarbetarna är den viktigaste resursen och det gäller att ha roligt på jobbet och att leva visionen. Dessutom måste nytänkandet omsättas i praktiken.

Cecilia Nyquist från Handelshögskolan i Stockholm var på plats för att ge de framtida medarbetarnas perspektiv och rådet hon gav till arbetsgivarna var att satsa på hållbarhet och ärlighet.

– Dagens unga vill bidra till en bättre värld genom jobbet, säger hon

Eva Andersson (S), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämden, Region Östergötland.
Eva Andersson (S), regionråd och ordförande i regionutvecklingsnämden, Region Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!