Har du sett den vackra "dumsnuten"?

På senaste tiden har tallbiten, en ovanlig fågel med hemvist i norr, skådats på olika ställen i Östergötland. Den som vänder blicken mot rönnbärsträden har god chans att få syn på den vackra fågeln.

En tallbit av hankön, som för ovanlighetens skull går att få syn på i Östergötland just nu.

En tallbit av hankön, som för ovanlighetens skull går att få syn på i Östergötland just nu.

Foto: Ben Pierce/AP

Östergötland2019-11-03 20:00

Tallbiten är en stannfågel som i Sverige normalt sett bara går att se i norra Norrland, men vissa höstar händer det att stora flockar rör sig söderut för att hitta mat. Detta verkar vara fallet just i år. För två veckor sedan observerades fågeln i Värmland, och sedan dess har den strömmat ned och synts till på flera ställen i södra och mellersta Sverige. 

I Östergötland har den bland annat setts i Mjärdevi, Ljungsbro och norr om Berg, samt i Norrköping och Motala. Det rör sig antagligen om en tallbitsinvasion till följd av födobrist, något som senast inträffade runt 2012–2013.

Under vintrarna livnär sig tallbiten nästan enbart på bär och frön – främst rönnbär, men även oxelbär och granfrön. Känner man till ett område med mycket rönn eller oxel kan det vara värt att ta med sig kikaren och spana lite extra, eller rent av börja hålla utkik bland träden i trädgården. 

– Jag vet flera som har sett dem på tomten, så chansen finns, säger vår fågelkunnige reporter Claes Nilsson, som har sett tallbiten i Linköping vid tidigare invasioner.

För många fågelskådare är tallbiten en av de allra häftigaste arterna att få syn på. Fåglarna är vackra – hanen hallonröd och honan gulgrön. Dessutom är de oftast oskygga och orädda för människor, eftersom de häckar på avskilda platser och därmed inte har en naturlig flyktinstinkt. Det är därför tallbiten förr i tiden kallades för ”dumsnut”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!