Hur kom lådcykeln till Linköping?

Den lådcykel som sannolikt innehöll det sprängmedel som detonerade på Ådalagatan ägs av Svensk Hemleverans. Cykeln stals i Norrköping två månader före sprängningen. "Den var spårlöst borta", säger Mattias Ternstedt, vd för Svensk Hemleverans.

Bilden visar den lådcykeln som stals 25 mars på Vikbolandsgatan, och som sannolikt innehöll det sprängmedel som detonerade på Ådalagatan den 7 juni i år.

Bilden visar den lådcykeln som stals 25 mars på Vikbolandsgatan, och som sannolikt innehöll det sprängmedel som detonerade på Ådalagatan den 7 juni i år.

Foto: Svensk Hemleverans

Östergötland2019-11-08 11:15

I torsdagens program av Efterlyst kom polisens utredaren John Skoog med nya uppgifter kring den lådcykel som ska ha innehållit sprängmedlet som detonerade på Ådalagatan den 7 juni. Polisen tror att cykeln stals på Vikbolandsgatan den 25 mars, alltså cirka två månader före sprängningen.

– Ja, vi arbetar utefter den teorin,  säger Daniel Axelsson, chef för grova brott. 

Den aktuella lådcykeln ägs av Svensk Hemleverans, NTM koncernens distributionsbolag som delar ut tidningar. Lådcykeln hade använts av företaget i knappt en vecka när den blev stulen. 25 mars vid fyra på morgonen sprang ett tidningsbud upp i en trappuppgång på Vikbolandsgatan i Norrköping. När han delat ut tidningar och kom ned igen var lådcykeln stulen.

– Den var spårlöst borta. Det är väldigt olyckligt. Vi har som rutin att låsa cykeln när vi delar ut tidningar i trappuppgångar, men här brast det. Vi polisanmälde händelsen direkt, säger Mattias Ternstedt, vd för  Svensk Hemleverans. 

När polisen senare gick ut med en efterlysning av lådcykeln, av modellen ”Cargobike Kindergarden Electric, kontaktade Mattias Ternstedt polisen.

– Först ringde ingen klocka eftersom vi inte hade någon modell i drift just då. Sedan kom vi att tänka på stölden av lådcykeln på Vikbolandsgatan som vi inte sett röken av sedan dess. Det är ju ingen vanlig lådcykel, utan den är stor, specialbyggd och med våra loggor på.

Flera förhör med företaget och tidningsbudet följde. 

La tidningsbudet märke till något ovanligt innan stölden den morgonen?

– Jag kan inte detaljerna, men nej, det känner jag inte igen, säger Mattias Ternstedt.

Polisen är intresserade av hur lådcykeln forslades från Vikbolandsgatan till Ådalagatan. 

– Hur den har kommit till Linköping är intressant. En lådcykel transporterar du ju inte hur som helst. Därför är vi intresserade av att höra människor som gjort eventuella iakttagelser, säger Daniel Axelsson.

Niklas Sjöholm, utredare på grova brott, fyller i:

– Vi är tacksamma för alla iakttagelser. Det behöver inte röra hela cykeln, utan kan även vara delar av den, säger han. 

Cirka en timme efter stölden av lådcykeln rapporteras ett bilinbrott på Vikbolandsgatan. Enligt polisens är mannen som begått inbrottet 30 till 40 år gammal, cirka 185 centimeter lång och ljushyad. Vid inbrottet ska han ha burit på en svart läderväska, varit klädd i svart och haft en svart mössa på sig. 

Polisen vill ha allmänhetens hjälp med att identifiera mannen. 

Tror ni att händelserna hänger samman?

– Vi är absolut inte säkra på det, men tittar på om det kan finnas ett samband, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott.

Till sist publicerades en bild på Efterlysts Facebooksida på en person som först sades vara intressant för utredningen. Enligt Efterlyst kom bilden på mannen ifrån en Snapchat-film tagen av ett vittne på plats vid sprängningen. På fredagsförmiddagen hade dock polisen kunnat identifiera och pratat med mannen. 

– Han var vittne och vi har fått hans berättelse. Han är inte längre av vidare intresse i utredningen, säger Niklas Sjöholm, utredare på grova brott i Östergötland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!