Inbrottstjuv lider av psykisk störning

På kort tid bröt sig en 29-årig man in i fyra fritidshus i Linköping och Motala. Nu har han dömts till rättspsykiatrisk vård.

En 29-årig man bröt sig in i flera sommarstugor. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård.

En 29-årig man bröt sig in i flera sommarstugor. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård.

Foto: Arkivbild

Linköpings kommun2019-09-19 14:30

Den 21 maj i år upptäckte en man att det skett ett inbrott i hans fritidshus vid Småbåtshamnen i Linköping. Ägaren kunde konstatera att tjuven hade druckit öl och ätit korv och potatismos. 

Dagen därpå skedde ytterligare ett inbrott i ett fritidshus i samma område. Tjuven hade smutsat ned i stugan. En man fick syn på den misstänkte inbrottstjuven – en 29-årig man – och följde efter honom på cykel. När mannen skulle konfrontera 29-åringen fick han ett slag i ansiktet. 

Den 10 juni skedde ännu ett inbrott. Denna gång i en kolonistuga på Emmalunds koloniområde i Linköping. Mat saknades i både kylen och frysen. En låda med vin var uppbruten. 

Den 22 juni var det dags igen. Denna gång skedde det ett inbrott i ett fritidshus i Motala kommun. När ägaren kom till stugan den aktuella dagen upptäckte han att det var tillrört i stugan. Ganska snart upptäckte han att det låg en man – 29-åringen – i sängen. Ägaren uppmanade 29-åringen att försvinna. Polis kom till platsen och grep tjuven. Under vistelsen i stugan hade 29-åringen vandaliserat genom att bland annat hugga med en kniv i murstocken. 

Linköpings tingsrätt konstaterar att polisen lyckats säkra dna-spår som binder 29-åringen till samtliga inbrott och han döms nu för fyra fall av grov stöld. Han döms även för misshandel och flera andra brott. 

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande lider mannen av en allvarlig psykisk störning och han överlämnas därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!