Så förändras priset på länets bostäder

Många affärer – men små prisförändringar. Så ser bostadsmarknaden ut just nu.

Prisförändringarna på bostäder är små i Östergötland den här hösten.

Prisförändringarna på bostäder är små i Östergötland den här hösten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2019-11-08 06:00

Svensk Mäklarstatistik konstaterar i sin novemberrapport att det sålts 4 procent fler bostäder i Sverige i år jämfört med förra året. Det säljs ungefär dubbelt så många bostadsrätter som villor. Under årets tio första månader såldes 94 500 bostadsrätter och 48 100 villor i Sverige.

I Östergötland har bostadsrättspriserna backat något ett par månader i rad. På ett kvartal har priserna gått ner med 1 procent. Men jämför man i stället med samma period i fjol noterar man i stället en uppgång på 2 procent. Det är en sämre prisutveckling – ur säljarens synvinkel – än för riket i stort, där både kvartalssiffran och årssiffran ligger på plus 3 procent för bostadsrätter.

I Finspång har lägenhetspriserna stigit mest det senaste året, 9 procent, följt av Motala 5, Norrköping 3 och Mjölby 2 procent. I Linköping är priserna desamma som för ett år sedan, medan det i övriga östgötakommuner har gjorts för få affärer för att Svensk Mäklarstatistik ska lämna ut några procenttal.

Östergötlands villapriser har gått upp med 5 procent under det senaste året – men har däremot stått stilla det senaste kvartalet.

Söderköping är den kommun där villapriserna stigit mest jämfört med för ett år sedan, hela 23 procent enligt Svensk Mäklarstatistik. Därefter kommer Motala 15, Åtvidaberg 9, Mjölby 8, Finspång 8, Linköping 3 och Norrköping 2 procent.

Rikssnittet för villapriserna är en uppgång på 3 procent det senaste året och 1 procent det senaste kvartalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!