Många rekord på bostadsmarknaden

Rekordmånga bostäder såldes i augusti och priserna rör sig uppåt på både villor och bostadsrätter.

Bostadspriserna har stigit i Östergötland i år. En östgötsk snittvilla kostar nu 2,9 miljoner kronor.

Bostadspriserna har stigit i Östergötland i år. En östgötsk snittvilla kostar nu 2,9 miljoner kronor.

Foto: Peter Jigerström/arkiv

Östergötlands län2019-09-06 06:00

I augusti såldes 14 700 bostäder i Sverige. Det är den högsta siffra som noterats för en augustimånad, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Efter förra höstens nedgång har priserna stigit stadigt. För bostadsrätter är det en bit kvar till rekordnivåerna 2017, men villorna är dyrare än någonsin tidigare.

I Östergötland har villapriserna gått upp med 6 procent det senaste kvartalet. En genomsnittlig östgötsk villa kostade i augusti 2,9 miljoner kronor.

Dyrast är villorna i Linköping. Där passerades drömgränsen (mardrömsgränsen för köpare) 3 miljoner kronor i augusti 2015. Nu är det inte långt kvar till nästa gräns; snittpriset i augusti 2019 var drygt 3,9 miljoner kronor.

Sett till det senaste kvartalet har villapriserna gått upp mest i Motala med 13 procent, följt av Åtvidaberg 11, Finspång 8, Linköping 6, Norrköping 4 och Mjölby 2. I Söderköping backade priserna med 9 procent. I övriga östgötakommuner gjordes för få affärer för att Mäklarstatistik ska lämna ut några procenttal.

Bostadsrättspriserna i Östergötland har stigit med 7 procent det senaste kvartalet. Mest steg de i Linköping, 6 procent, följt av Norrköping 1 procent. I Motala sjönk priserna med 8 procent, i Mjölby med 2 och i Finspång stod priserna stilla.

En östgötsk bostadsrätt kostade i augusti i snitt 27 600 kronor per kvadratmeter. Det är 2 700 kronor mer än i februari, men 1 000 kronor mindre än rekordet från augusti 2017.

Rikssiffrorna stiger inte lika snabbt: + 2 procent för både villor och bostadsrätter det senaste kvartalet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!