Hade ett kilo amfetamin i källaren - frias

Kvinnan hade ett kilo amfetamin i källaren men döms inte för det. Knarket kan ha tillhört någon annan, enligt domstolen.

Polisen hittade ett kilo amfetamin i den 35-åriga Motalabons källarförråd. Narkotikan kan ha tillhört någon annan, enligt Linköpings tingsrätt.

Polisen hittade ett kilo amfetamin i den 35-åriga Motalabons källarförråd. Narkotikan kan ha tillhört någon annan, enligt Linköpings tingsrätt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Motala kommun2019-10-24 11:10

Fyndet gjordes i samband med husrannsakan hemma hos den 35-åriga Motalabon den 27 april i år. I hennes källarförråd hittades en skokartong med nära ett kilo amfetamin, narkotika som hon bestämt förnekade all kännedom om. I stället hävdade hon att andra haft tillgång till förrådet och gömt det där utan hennes vetskap.

Linköpings tingsrätt konstaterar att uppgifterna inte kan bortfärdas. Under polisutredningen hittades en nyckel till förrådsdörren hos en vän till kvinnan. Meddelanden i hennes telefon antydde att hon låtit andra förvara verktyg och annat där. Några DNA-spår eller fingeravtryck från 35-åringen säkrades inte heller i närheten av narkotikan. Däremot fem fingeravtryck från en manlig bekant på en plastpåse i kartongen. Samma person fanns i kvinnans lägenhet när polisen slog till.

Det lämnar utrymme för möjligheten att någon annan än kvinnan tagit befattning med amfetaminet, enligt domstolen. Samtidigt finns besvärande omständigheter, bland annat en insättning av 25 000 kronor på hennes konto två dagar före gripandet. Å andra sidan motsvarar summan inte i närheten värdet av narkotikan i förrådet.

Enligt tingsrätten kan kvinnan inte dömas, varken som gärningsman eller medhjälpare, för grovt narkotikabrott. Däremot döms hon till åtta månaders fängelse för narkotikabrott i två fall, ringa narkotikabrott i tre fall och rattfylleri. Vid husrannsakan hittades amfetamin, cannabis och narkotiska läkemedel i lägenheten, ett innehav som hon delvis har erkänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!