Har du den viktiga remsan i bilen?

Plötsligt smäller det till i bilens front. Själv är du oskadd, men i ögonvrån ser du ett rådjur släpa sig in i skogen. Vad göra?

Eftersöksjägaren Bertil Pantzar var med och informerade om viltolyckor i Bråstorps köpcentrum. Per-Anders Åhman tog till sig kunskapen. Och inte minst, häpnade över hur stort ett vildsvin är.

Eftersöksjägaren Bertil Pantzar var med och informerade om viltolyckor i Bråstorps köpcentrum. Per-Anders Åhman tog till sig kunskapen. Och inte minst, häpnade över hur stort ett vildsvin är.

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2019-09-25 22:00

– Det är jätteviktigt att märka ut var man kört på ett djur. Har man ingen viltolycksremsa i bilen kan man ta en påse. Eller  sina kalsonger, säger Bertil Pantzar med glimten i ögat.

Han är eftersöksjägare, alltså en person som försöker spåra ett skadat djur när en viltolycka inträffat för att kunna avliva det.

Bertil var en av dem som under onsdagen fanns i Bråstorps köpcentrum för att sprida kunskap om hur man ska agera i samband med viltolyckor. De andra var Anders Karlsson, även han eftersöksjägare samt polisen Per-Anders Eriksson och Stefan Wernersson, Motala kommuns kontaktperson med Nationella viltolycksrådet. Han är även kommunens skogsförvaltare och kommunjägare.

Enligt jaktförordningen är den som kör på ett klövdjur eller något av de stora rovdjuren skyldig att märka ut olycksplatsen och dessutom göra en anmälan.

– Men om det händer på en hårt trafikerad ska man köra till ett säkert ställe först, säger polisman Eriksson.

Viltolycksremsor bör finnas i alla bilar.

– Man kan få dem på bilprovningen eller hos försäkringsbolag, upplyser Bertil Pantzar.

Han betonar att numret som ska ringas är 112.

– Inte 114 14, vilket många gör.

Per-Anders Eriksson visar en app på sin mobiltelefon.

– Den här kan man ladda ner gratis, sök på "viltolycka". Appen visar GPS-koordinaterna för platsen. Det gör det lättare för eftersöksjägarna att snabbt hitta rätt.

Informationen är angelägen eftersom viltolyckorna ökar. Rådjur är det absolut vanligaste djuret som bilister kör på. Vildsvinsolyckorna är de som ökar mest. Antalet sådana har i Östergötland under det senaste året ökat från 186 till 304.

– Det finns fler vildsvin. Och så har torkan gjort att de ibland måste söka sig till nya platser för att hitta vatten, förklarar Per-Anders Eriksson.

Stefan Wernersson berättar att det inte bara är på landsbygden som viltolyckor sker.

– Det är inte helt ovanligt med påkörda rådjur på Vadstenavägen, Delfinvägen och Metallvägen –  vägar som ligger nära grönområden.

Per-Anders Åhman var en av många intresserade  som stannade till vid informationstältet.

Har du fått lära dig något nytt?

– Ja, till exempel hur jäkla stor en sådan här är, säger han ståendes bredvid ett uppstoppat vildsvin på 175 kilo.

Han tror att många inte riktigt vet hur de ska göra om viltolyckan är framme. Men nu är han en av dem som känner till det.

Polisen Per-Anders Eriksson visar upp den viltolycksremsa som bör finnas i varje bil.
Polisen Per-Anders Eriksson visar upp den viltolycksremsa som bör finnas i varje bil.
Karta: Hökartorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!