Kommunen vill inte betala 60 000 kronor

Sedan 2015 betalar Motala 60 000 kronor om året för ett samarbete kring Bergslagsdiagonalen och rikväg 50. Nu är det slut på det.

Riksväg 50 genom Motala är en del av Bergslagsdiagonalen.

Riksväg 50 genom Motala är en del av Bergslagsdiagonalen.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-09-05 10:00

Sedan 1994 finns ett samarbetsprojekt kring Bergslagsdiagonalen. 15 kommuner och regioner arbetar gemensamt för att förbättra väginfrastrukturen. Framför allt handlar det om ett samarbete kring riksväg 50.

Motala kommun har varit en del av samarbetet i flera år. Men nu är det slut på det. De 60 000 kronorna som medlemskapet i partnerskapet kostar ska inte betalas in i år. På frågan om att teckna ett nytt avtal för att ersätta det som gick ut förra året så blir nu svaret nej.

– Vi har tidigare betalat vår insats, men nu ifrågasätter vi det. Därför har vi beslutat att vi inte ska betala in några pengar för i år, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

Han och kollegorna i kommunstyrelsen menar att det varit alltför oklart vad man egentligen fått för pengarna som betalats in.

– Det har varit dålig återkoppling och vi har undrar kring samarbetet, säger Kenneth Söderman (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

De är dock tydliga med att ett nej till partnerskapet inte innebär att man inte vill samarbeta med kommunerna längs riksvägen.

– Vi vill gärna ha en fortsatt dialog med framför allt våra närmaste kommuner, men vi vill hellre ha den på ett annat sätt. Och vi förstår inte varför ett samarbete skulle kräva att vi betalar pengar. Vi politiker som deltar är ju heltidsarvoderade ändå, säger Kåre Friberg.

Beslutet nu innebär att Motala inte är en del av partnerskapet under perioden 2019-2021.

Karta: Riksvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!