Politikern:"Vissa har väntat i nästan två år"

Väntetiderna till Motalas handikappboenden är lång. Risken är att kommunen tvingas betala böter.

Arkivbilder. Bilden är ett montage.

Arkivbilder. Bilden är ett montage.

Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Motala kommun2019-10-01 16:00

Tjänstemännen redovisar återkommande för politikerna hur väntetiderna ser ut för olika insatser inom exempelvis handikappomsorgen. Resultatet från den senaste rapporten visar att kötiden för en plats på ett av kommunens LSS-boenden kan vara lång.

– Vi har några som har väntat för länge. Vissa har väntat i nästan två år, säger socialnämndens ordförande Maths Andersson (L).

Förklaringen till de i vissa fall långa väntetiderna är brist på boenden. Det gör att kommunen helt enkelt inte kan placera de sökande. Det innebär dock inte att det inte görs någonting för dem.

– De har antingen insatser i hemmet eller så bor de på boende i en annan kommun, säger Maths Andersson.

Han konstaterar dock att Motala skulle behöva ett nytt LSS-boende.

Har ni något boende på gång?

– Nej, ingenting är på gång. Men tjänstemännen jobbar med frågan. Samtidigt tittar vi också på om vi kan göra vissa omflyttningar av personer, säger Maths Andersson.

Motala kommun har ett antal gånger de senaste åren tvingats betala dryga böter till staten efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, reagerat på de långa väntetiderna. I våras utdömde exempelvis förvaltningsrätten ett vite på 750 000 kronor därför att en kvinna fått vänta på boende i tre år. Kommunens svar var då att det fanns planer på nya LSS-boenden.

Vad gör ni om IVO hör av sig igen?

– Då kommer vi att få försöka förklara varför vi inte har några platser just nu. Sedan blir det upp till dem att bedöma det svaret, säger Maths Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!