Beslut: Så ska jätteprojektet utredas

Visionen om ett idrottscenter vid riksväg 50 ska nu testas. Tjänstemännen har fått i uppdrag att snabbt börja titta på vilka behov som finns.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Anders Törnström

Sport2019-10-01 18:00

När Lalandia presenterade sin idé om ett badland vid Jätten offentliggjorde kommunen också att man ville bygga en ny simhall intill. När Kåre Friberg (M) tillträdde posten som kommunalråd lyfte han också idén att inte flytta bara simhallen ut till området vid riksväg 50. Hans tanke var att lösa problemen som finns vid dagens idrottscenter mellan järnvägen och kanalen genom att helt enkelt flytta ishall, bandyplan, Maifs anläggning och eventuellt ytterligare delar. I stället kunde det området förvandlas till centrumnära bostäder.

I Alliansens budget finns en miljon kronor avsatt nästa år för att titta på förutsättningarna för ett idrottscenter vid riksväg 50. Men politikerna vill inte vänta. Därför har kommunstyrelsen beslutat att redan nu sätta tjänstemännen i arbete. De ska ta fram behovsanalyser för de verksamheter som är aktuella att flytta.

– Man ska titta på hur stora anläggningar som behövs, hur hallarna används i dag och hur de skulle kunna nyttjas framöver, säger vice ordförande Kenneth Söderman (L).

Inledningsvis talades det om att utreda förutsättningarna för bandyn och hockeyn, men politikerna vill att man ska undersöka förutsättningarna även för flytt av Maifs friidrottsanläggning och fotbollsplaner. Det trots att de inte är helägda av kommunen.

– Vi behöver i alla fall titta på vilka möjligheter som finns och vad det skulle innebära. Tjänstemännen behöver även titta på sporthallen på samma sätt. Men det här är ju bara första steget av många, säger Kenneth Söderman.

Andra frågor som tjänstemännen ska börja undersöka är vilka synergier som finns med att lägga ett flertal av idrottsanläggningarna tillsammans och i närheten av simhallen.

– Då behöver man också titta på vad som behövs runt ikring för att det ska fungera. Som exempelvis hur man ska lösa parkerings- och trafikfrågorna, säger Kenneth Söderman.

En fördel som politikerna ser med ett idrottscenter vid riksväg 50 är närheten också till Luxorområdet. Där finns Luxora exempelvis hallar för padel och därför vill politikerna också se hur man ska kunna samarbeta även där.

Redan i januari nästa år ska tjänstemännen göra en första avrapportering om. Väljer politikerna att efter det gå vidare återstår dock fortfarande mycket arbete, exempelvis att se över detaljplanerna för det aktuella området.

Arkivbilder. Bilden är ett montage.
Arkivbilder. Bilden är ett montage.
Karta: Isstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!