I somras berättade vi om U.A.E, en Motalabaserad grupp som sysslar med urban exploration – att utforska och fotografera övergivna byggnader.

Bilderna kan ses på gruppens sidor på Facebook och Instagram där man har tusentals följare. Men ett urval av fotografierna har även tryckts i bokform.

Förra året kom den första boken ut och nyligen var det dags för den andra, "Östergötlands bortglömda platser". Cirka hälften av bilderna är tagna på olika ställen i Motala kommun. Många på landsbygden, men här finns också kända byggnader i stan med, som gamla Elux-fabriken och bryggeriet.

Artikelbild

| Matti Hietasaari och Jonas Fager i U.A.E skulle väldigt gärna vilja undersöka Charlottenborgs slott lite närmare.

– Den nya boken blev i en mindre storlek eftersom den stora blev för dyr att göra, säger Matti Hietasaari som tillsammans med Frida Borén har tagit bilderna.

Bortsett från storleken är man nöjda med resultatet.

– Trycket är bättre och så har vi inte med koordinaterna som i förra boken. Vi vill hålla våra platser hemliga, det minskar risken för att folk kommer dit och förstör. Det enda vi lämnar efter oss är fotspår.

Till nästa bok, som planeras att komma ut redan nästa år vill man även kunna få med berättelser om husen.

Artikelbild

| Den nyutkomna bokens framsida är fotad i Bona.

– Men det är svårt och tar mycket tid att hitta information, menar Jonas Fager, en annan medlemmarna i gruppen som numera är en förening. Den består av hälften kvinnor, hälften män.

U.A.E håller också på med ghost exploring.

Artikelbild

| Fotograferat ur lågt perspektiv.

– På en del av de platser vi besöker försöker vi hitta tecken på övernaturliga fenomen, berättar han.