"Det gäller tills vi ser ett resultat"

Ett tufft ekonomiskt läge gör att Motala kommun nu beslutat om vikarie- och inköpsstopp på samtliga av kommunens förskolor.

Motala kommun inför vikarie- och inköpsstopp för kommunens förskolor. (Bilden är en genrebild)

Motala kommun inför vikarie- och inköpsstopp för kommunens förskolor. (Bilden är en genrebild)

Foto: Hasse Holmberg/TT

Motala kommun2019-11-12 06:00

Motala kommun har beslutat om vikarie- och inköpsstopp för förskolor. Vikariestoppet berör timvikarier och gäller för samtliga av kommunens förskolor.

– Vi har ett ansträngt ekonomiskt läge och kunde se på oktober månads utfall att vi gör ett stort underskott. Vi ser framförallt att kostnaden för timvikarier och materialinköp ökar, förklarar Yvonne Larsen som är verksamhetschef för kommunens förskolor och fortsätter:

– Vi behöver göra en inbromsning i vår ekonomi och hålla budget, precis som alla andra.

Hur påverkar det verksamheten?

– Vi kommer fortsätta leverera en pedagogisk verksamhet för barnen i en trygg och säker miljö. I timvikariestoppet bygger det på att barnens säkerhet och trygghet ska prioriteras. Så behövs det personal ska det gå genom rektorn för att denne först och främst ska kunna se över om man kan göra en omfördelning i verksamheten. Men alla såna beslut ska gå genom rektorn.

Ni går in i en period då många ofta är sjuka. Hur påverkar beslutet arbetsmiljön?

– Det är klart det påverkar alla, men med de rutiner vi har ska det inte påverka så mycket. Men viss påverkan på arbetsmiljön har det såklart.

Kan det bli aktuellt med fler sparåtgärder?

– Inte i det här läget. Vi har inte så mycket mer att spara på.

Vikarie- och inköpsstoppet har redan trätt i kraft och gäller tillsvidare.

– Det gäller tills vi ser ett resultat. Vi kommer inte kunna hämta upp hela underskottet, men förhoppningsvis en del av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!