"Det jag gör kan vara livsavgörande"

Den åttonde november firas röntgensjuksköterskans dag, en yrkesgrupp det inte talas så mycket om enligt Mathilda Ström och Lena Carlswärd på lasarettet i Motala.

Lena Carlswärd och Mathilda Ström vill lyfta fram yrket som röntgensjuksköterska.

Lena Carlswärd och Mathilda Ström vill lyfta fram yrket som röntgensjuksköterska.

Foto: Rita Furbring

Motala kommun2019-11-07 20:00

– Vi vill väcka ett intresse för vårt yrke och få upp ögonen för röntgen, säger Mathilda som jobbat inom området i 1,5 år.

Från början arbetade hon som undersköterska på kliniken. Men miljön väckte ett intresse som ledde till att hon sökte till högskolan i Jönköping där just röntgensjuksköterska har en egen grundutbildning på tre år. Den kommer även att starta i Linköping inom något år, enligt Mathilda.

– Jobbet är väldigt varierande fast man kanske inte tror det och det är mycket teknik, fortsätter hon.

Kollegan Lena Carlswärd har jobbat som röntgensjuksköterska sedan 1981, varav drygt 20 år på LiM. Hon har varit med om flera nya tekniska framsteg.

– Förr sprang vi med kassetter till framkallningsappareten och vi hade en person som stod i mörkrummet. Det är häftigt med utvecklingen, säger hon.

Förutom tekniken gillar hon arbetssättet med korta patientmöten och en icke hierarkisk stämning mellan alla kollegor i Motala.

– Jag har aldrig tänkt att jag vill byta arbete eller känt att det är jobbigt att åka hit, säger hon.

Även Mathilda uppskattar de korta mötena med varje vårdtagare.

– Man orkar ge 100 procent och kan vara i nuet, säger hon.

På kliniken hanteras allt från röntgen av enkla frakturer till akuta, livshotande tillstånd. Det är också röntgenpersonalen som först får se bilderna som senare granskas av läkare. Att upptäcka en misstänkt allvarlig avvikelse kan vara jobbigt, inte minst om det är en yngre person som drabbats, enligt Lena. 

Kombinationen, att hantera människor som kommer via remiss och de som ska röntgas akut, gör att det blir en variation i arbetet och den ena dagen är inte den andra lik. 

– Det jag gör kan vara livsavgörande för en patients diagnos, säger Mathilda.

Med avancerad och snabb teknik kan mellan 150-200 personer röntgas på LiM under en dag. Men utvecklingen innebär också vissa nackdelar.

– När allt går så fort hinner inte läkarna med, säger Lena.

Det är också brist på läkare inom verksamheten, det skulle behövas många fler, enligt Lena och Mathilda. För att hantera flödet av röntgenbilder skickas majoriteten av dem till andra platser i landet, men även utomlands, för bedömning. Nattetid är det svenska läkare i Sidney, Australien, som granskar akuta undersökningar. Akuta fall dagtid hanteras av läkare på LiM.

Det råder även brist på röntgensjuksköterskor. Enligt Mathilda utbildas för få. När hon själv började studera i Jönköping var de 40 som startade, men bara 16 gick klart. Varför vet hon inte riktigt men tror att det kan finnas de som tycker att utbildningen är svår.

Lena som jobbat i branschen i nära 40 år har fått uppleva hur arbetsuppgifterna förändrats över tid. Förr hanterades fler akuta fall i Motala, när det fanns operation. I dag skickas många direkt till US. 

Hon upplever samtidigt att ansvaret för själva röntgenproceduren ökat för sköterskorna.

– Förr godkändes alla bilder av röntgenläkarna innan patienten skickades hem. I dag godkänns bilderna av röntgensjuksköterskorna. De ska ha tillräckligt god kvalité för att kunna skickas vidare för medicinsk bedömning.

Mathilda, som ännu är ny inom yrket, är hittills nöjd med sitt jobb och vill uppmana andra att söka till utbildningen.

– Det är ett yrke med ständig utveckling och det passar såväl tjejer som killar. Mycket teknik är det, anatomi och fysiologi. Jag tycker att det är superroligt.

Lena Carlswärd och Mathilda Ström tycker om att arbetsuppgifterna på röntgen är varierande.
Lena Carlswärd och Mathilda Ström tycker om att arbetsuppgifterna på röntgen är varierande.
Röntgens historia

Wilhelm Conrad Röntgen upptäckte röntgenstrålar 1895. Han tog den allra första röntgenbilden på en människa. Det var en bild av hans hustrus, Anna Bertha Röntgens, hand. 

1901 tilldelades han det första Nobelpriset i fysik.

Läkarna kunde nu titta in i människokroppen utan att behöva öppna den.

I Sverige gjordes den fösta röntgenundersökningen 1896. Patienten var en pojke som blivit skjuten i huvudet. Läkarna hittade kulan och kunde på så vis rädda pojken.

Källa: tekniskamuseet.se

Karta: Motala Lasarett
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!