Elever anklagas för stök och djurplågeri

Föräldrar till skolelever i Borensberg har fått brev från rektorerna. Det med anledning av kränkningar, djurplågeri och stök på byn.

Vad gör barnen efter skoltid? Rektorerna uppmanar till ökad vuxennärvaro i Borensberg.

Vad gör barnen efter skoltid? Rektorerna uppmanar till ökad vuxennärvaro i Borensberg.

Foto: Jessica Gow/TT

Borensberg2019-10-17 10:40

Rektorerna på låg- och mellanstadieskolorna Bergvallaskolan och Dansäterskolan kontaktade nyligen alla vårdnadshavare med oroande information.

– Uppgifterna har kommit fram i våra utvecklingssamtal, från föräldrar och elever. Vi ansåg att informationen var relevant och skulle ut, säger Kristina Berry, rektor på Bergvallaskolan.

I brevet beskriver rektorerna att det efter skoltid har bildats samlingsplatser i byn, främst runt butiker, bensinmack och skatepark. Det har lett till bekymmer. Näringsidkare har rapporterat om bus i affärerna, där barn sprungit runt och stört kunder.

Det har förekommit tjafs och bråk mellan elever, flera ska ha blivit fotograferade och kränkta via olika sociala medier. 

Djur har plågats och filmats.

– Vi får höra när de har kissat på igelkottar och sparkat på katter. De barn som gör eller ser det här behöver stöd och hjälp, säger Kristina Berry.

Hon understryker att informationen inte bygger på rykten.

– Det är barn som själva har blivit utsatta eller varit med när det har hänt grejer. Vi har också sett bildbevis och läst vad som har skrivits.

Rektorerna uppmanar nu till ökad vuxennärvaro på byn, för att förebygga stök och kränkningar. Samtidigt jobbar skolorna med frågorna genom till exempel diskussionsgrupper och värdegrundsarbete med eleverna.

– Vi vill uppmana föräldrar att kontrollera vad deras barn gör på eftermiddagarna efter skolan. Ta gärna en extra sväng runt byn med hunden eller cykeln, säger Kristina Berry.

Karta: Borensberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!