Förbundsordförande: "Är en förtroendebransch"

I ett uttalande under fredagen skrev Moderaterna i Motala att Kåre Friberg inte längre kan representera partiet i kommunen.

Förbundsordföranden i Moderaterna i Östergötland, Anna Nilsson, uttalade sig i helgen efter gripandet av Kåre Friberg.

Förbundsordföranden i Moderaterna i Östergötland, Anna Nilsson, uttalade sig i helgen efter gripandet av Kåre Friberg.

Foto: Moderaterna/MVT

Motala kommun2019-11-09 13:12

Det är i ett skriftligt uttalande på Facebook som gruppledaren för Moderaterna, Hans Tevell, på fredagskvällen uttrycker att Kåre Fribergs förtroende är förbrukat. 

”Med tanke på omständigheterna som nu kommit till vår kännedom via media gällande Kåre Friberg så ser vi att hans förtroende är förbrukat”, skriver partiet på sin Facebooksida. 

– Det är alliansgruppen som har bestämt beslutet. Kommunens arbete måste fortgå och det är svårt att fortsätta med det om vi måste vänta ut rättegången, säger Anna Nilsson, förbundsordförande i Östergötland. 

Anna Nilsson ser det dock inte som en omöjlighet att Friberg kan komma tillbaka till partiet.

– Politiken är en förtroendebransch. Självklart är han välkommen tillbaka om han frikänns, men kanske inte som ordförande, men det bestämmer man i Motala, säger hon. 

I inlägget skriver partiet att Friberg kommer uteslutas oavsett utgång av en eventuell rättegång. 

”Oavsett rättsutgången så kan inte Kåre Friberg driva frågor utan att denna fråga ständigt tas upp, därför kan han inte fortsatt verka som kommunalråd.”

– Som tur är så har jag aldrig varit med om ett liknande ärende. Det är också skillnad på placering, han var ordförande och högst upp. Vi måste också kunna jobba vidare, vi har utmaningar precis som i många andra kommuner och vi kan inte tappa fart, säger Anna Nilsson. 

Kåre Friberg greps under torsdagskvällen och misstänks för grov kvinnofridskränkning.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!