Gratis parkering — men inte alla dagar

Flera partier lovade i valrörelsen att införa gratis parkering. När det nu är dags för ett skarpt förslag är det ordentligt bantat.

Arkivbilder. Bilden är ett montage.

Arkivbilder. Bilden är ett montage.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos, Sanna Torvinen

Motala kommun2019-09-14 08:00

I valrörelsen gick S ut och lovade gratis parkering med p-skiva i centrala Motala. Gensvaret från Moderaterna var att de i flera år kämpat för införandet av p-skiva.

I Alliansens budget har man nu också avsatt fem miljoner kronor för införandet av gratis parkering. Som vi tidigare kunnat berätta är också ett sådant uppdrag på gång till tjänstemännen. Men när det nu landar i samhällsbyggnadsnämnden för beslut så är det i en bantad version. Förslaget handlar då nämligen enbart om att införa avgiftsfri parkering på lördagar.

– Det var ett möte med handlarna i centrum där de fick frågan vad de allra helst vill ha och då blev svaret gratis parkering på lördagar och dag före röd dag. Därför valde vi att gå vidare med det förslaget direkt, säger nämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Varför inte alla dagar i veckan?

– Tankarna om p-skiva och gratis parkering alla dagar är inte nedlagda. Men det här var det som vi kunde göra som en snabb insats för att tillmötesgå handlarnas önskemål. De andra frågorna kommer vi att jobba vidare med, säger Caroline Unéus.

På nämndens möte den 18 september ska politikerna ta ställning till förslaget om gratis lördagsparkering. Sedan ska ärendet upp till kommunstyrelsen och fullmäktige. Går allting enligt planerna införs de nya reglerna den 1 december och försöket ska pågå till 30 september 2020.

– Det blir lagom till julhandeln, säger Caroline Unéus.

När kan p-skivan bli verklighet då?

– Den frågan lever fortfarande, men när det blir kan jag inte svara på. Nu valde vi att gå vidare med lördagarna eftersom det var det som handlarna önskade, säger Caroline Unéus.

Alliansen har avsatt fem miljoner under nästa år. Gratis lördagsparkering innebär dock kostnader och inkomsttapp på omkring en halv miljon kronor.

Vad ska ni göra med resten av pengarna?

– Det finns alltid hål att stoppa dem i, men planerna på p-skiva är ju inte nedlagda så pengarna kommer nog till användning, säger Caroline Unéus.

S hade också p-skiva som ett vallöfte. Några pengar fanns dock inte avsatta i deras budget för nästa år. Att det nu blir gratis lördagsparkering ställer man sig dock bakom.

– Om det här är en framkomlig väg för att Motalaborna ska välja att handla lokalt så är vi positiva. Men vi tycker att det är viktigt att det utvärderas, säger nämndens andre vice ordförande Maj Bergendahl (S).

Politikerna lovade gratis parkering. Nu ska det införas — men bara på lördagar.
Politikerna lovade gratis parkering. Nu ska det införas — men bara på lördagar.
Karta: Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!