Han träder in som ny KS-ordförande

Kenneth Söderman (L) träder in som ordförande i kommunstyrelsen efter beskedet att Kåre Friberg (M) gripits misstänks för grov kvinnofridskränkning.

Kenneth Söderman (L) träder in som ordförande i kommunstyrelsen.

Kenneth Söderman (L) träder in som ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Henrik Gedda

Motala kommun2019-11-08 10:17

Kenneth Söderman (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, befann sig på fredagen i Stockholm på möte. Fram till fredagsmorgonen hade han fått information om det inträffade via massmedia.

– Man är chockad. Sedan har det inget med kommunen att göra. Indirekt har det men inte direkt, säger Kenneth Söderman.

Vad innebär det här för kommunstyrelsen?

–  Formellt innebär det att jag går in som ordförande tills vi kan välja en ny ordinarie ordförande. Men det är  ett fullmäktigebeslut. Primärt är det så att partigrupperna måste sammanträda först och komma fram till ett förslag. Sedan blir det Alliansen som ska säga sitt.

Kommer du att åka hem i dag?

–  Jag åker hem om en stund. Jag kommer att träffa kommundirektören Peter Ingesson när jag kommer hem. Sedan har jag sms:at med Erik Backman (M) i KSAU. Jag kommer att prata med honom också när jag kommer hem. Men det är chockartat och blir omtumlande och är inte förberett någonting. Vi får hjälpas åt och lösa situationen så bra som möjligt i den här turbulensen. Alla blir ju chockade naturligtvis över vad som har hänt.

Men det får återverkningar för ert arbete?

- Ja, det är klart att om KS-ordföranden försvinner så blir det en tempoförlust i det korta perspektivet. Vi måste titta på vad han hade för inplanerade möten. Sedan får vi se om jag eller andra ska ta det, praktiska saker, säger Kenneth Söderman.

Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!