Här hamnar mängder av fimpar på gatan

Varje dag slängs åtskilliga fimpar på gator, torg och i parker runt om i Motala. Som värst är det i centrum där mycket folk rör sig.

Kommunalarbetarna Kent Johansson och Jimmy Bäckstrand städar i centrala Motala. De beräknar att de plockar upp över 500 fimpar per dag. På sommaren blir det betydligt fler.

Kommunalarbetarna Kent Johansson och Jimmy Bäckstrand städar i centrala Motala. De beräknar att de plockar upp över 500 fimpar per dag. På sommaren blir det betydligt fler.

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2019-09-19 17:18

En vanlig syn, en vanlig dag –  en rökare drar det sista blosset på sin cigarett för att sedan släppa fimpen framför fötterna och trampa död på glöden.

– Många gör så fast jag står precis bredvid och städar säger, Kent Johansson.

Han och kollegan Jimmy Bäckstrand från Motala kommuns avdelning Gata/Park plockar skräp i Motala centrum och kringliggande områden.

Hur många fimpar plockar ni upp per dag?

– Jag tror inte att 500 räcker på vårt område, menar Kent och Jimmy håller med.

– I somras var det betydligt fler. Särskilt i närheten av uteserveringarna på torget, säger kommunalarbetarna som märkt en stor ökning av slängda fimpar efter att rökförbudet på uteserveringar infördes.

De har svårt att förstå att många rökare gör som de gör. Jimmy som själv röker stoppar alltid tillbaka sina fimpar i paketet och tar med sig hem och slänger.

– Det är inte så svårt.

Ibland får de höra från rökare att det finns för få askkoppar uppsatta. 

– Visst, det borde kanske finnas fler där folk sitter och röker. Men det ger dem inte rätt att slänga sina fimpar på marken, säger Kent.

Dessutom menar de, går det utmärkt att slänga fimpar i en papperskorg, bara de är ordentligt släckta.

Enligt organisationen Håll Sverige Rent är fimpen skräpets värsting. Man har räknat ut att runt 1 miljard fimpar slängs på gator och torg i Sverige varje år. Cigarrettfiltret består till stor del av plast som om det får ligga kvar sönderdelas till mikroplast.

I filtret fastnar farliga ämnen, bland annat kadmium som även finns i batterier. Dessa ämnen är också skadliga för naturen. 

Det är olagligt att slänga skräp, inklusive fimpar. Ändå riskerar den som gör det inte att bli bötfälld eftersom fimpar är undantagna från den nedskräpningsbot som finns i Sverige. 

Kent  och Jimmy  får också plocka många påssnusar.

– Jo då, det blir en hel del sådana. Säkert lika många som fimpar.

Inte heller dessa är helt ofarliga ur miljösynpunkt. På Håll Sverige Rents webbsida kan man läsa att själva snuset består av organiskt material som är biologiskt nedbrytbart. Men även det innehåller gifter och efterlämnar restprodukter i form av exempelvis tungmetallen kadmium. Materialet i påsen är i princip samma som i tepåsar och består i huvudsak av cellulosafibrer, men de innehåller en liten mängd av plasten polypropen och är på så sätt inte helt biologiskt nedbrytbara.

Cigaretters filter består till stor del av plast som omvandlas till miljöfarlig mikroplast om de får ligga.
Cigaretters filter består till stor del av plast som omvandlas till miljöfarlig mikroplast om de får ligga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!