Jouren: Politikerna sviker sina löften

Kvinnojouren är inte nöjda med 100 000 kronor och ett ettårigt avtal. De oroas nu för framtiden och menar att politikerna svikit sina löften.

Kvinnojouren oroas nu för framtiden och menar att politikerna svikit sina löften.
Genrebild

Kvinnojouren oroas nu för framtiden och menar att politikerna svikit sina löften. Genrebild

Foto: Mostphotos

Motala kommun2019-10-18 18:00

Inför valet 2018 frågade kvinnojouren samtliga partier hur de ville ha samarbetet med jouren framöver. Majoriteten av partierna svarade då att man ville se långsiktiga lösningar. När det nu bara blir ett avtal på ett år är därför besvikelsen stor. 

– Man har sagt att man är för långsiktighet och stabilitet. Nu sviker man det löftet, säger Birgitta Blohm, kassör.

Vad säger ni om att summan sänks från 250 000 kronor till 100 000 kronor?

– Under de senaste sex åren har vi totalt fått 600 000 kronor från kommunstyrelsen och socialnämnden. Det behövs för att vi långsiktigt ska kunna bedriva verksamheten, säger Birgitta Blohm.

Kommer det här att påverka er verksamhet?

– Om vi bara skulle få 100 000 kronor av kommunen ifall kommunstyrelsen inte heller beviljar pengar och vi inte skulle få bidrag från andra håll så skulle vi behövs säga upp personal och våra lokaler om vi inte hade haft den buffert som vi har, säger Birgitta Blohm.

Jouren har möjlighet att söka medel från Socialstyrelsen. Om man får dessa vet man dock inte förrän under våren nästa år.

Alliansen menar att ni har god ekonomi och borde klara det här. Vad svarar ni på det?

– Vi har en ansvarsfull ekonomi. Utan vår buffert är verksamhetens framtid osäker. Det är viktigt för oss ur ett arbetgivarperspektiv att det finns en buffert så att vi på ett värdigt sätt i så fall kan avveckla vår verksamhet. Det handlar om att agera på ett schysst sätt mot våra anställda och de kvinnor som vi ska hjälpa, säger vice ordförande Josephine Diffner.

Socialnämndens ordförande menar att ni kan ha fått för mycket pengar eftersom ni lyckats bygga upp en buffert. Vad svarar ni på det?

– Vi har fått bidrag från kommunen och Socialstyrelsen. Det är vår grund. Att vi har fått en buffert beror på att vi har varit duktiga att försöka se till så att vi har medel, säger Birgitta Blohm.

Bidraget som ni fått har varit till för verksamheten. Borde ni inte använt dem till det istället för att skapa en buffert?

– Vi behöver ha en buffert för att vår verksamhet inte ska bli så sårbar. Det är inte så att de här pengarna bara ligger på hög. De används när det behövs i verksamheten, säger Josephine Diffner.

Jouren har bjudit in socialnämndens politiker och hoppas att de genom ett möte ska kunna få beslutsfattarna att ändra sig.

– Vi hoppas att de ska förstå hur vi använder medlen i verksamheten, säger Josephine Diffner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!