Nej, här fanns även idrottsföreningar, Studiefrämjandet, biblioteket och Svenska kyrkan på plats för att visa upp sina verksamheter och låta barn och ungdomar prova på.

El sistema, efter sydamerikansk förebild, är Kulturskolans projekt i områdena Charlottenborg och Väster. En obligatorisk verksamhet för förskolebarn och elever i årskurserna ett och två samt frivillig för dem i trean.

Den går ut på att spela musik och skapa tillsammans i grupp. Därmed bidrar konceptet också till integrationen. Kommundirektören Peter Ingesson invigde dagen och stannade kvar för att kolla in allt som pågick. Han jämförde med sin egen barndoms Charlottenborg och konstaterade att mycket har förändrats – tack vare El sistema.

Artikelbild

| Madhi Omar spelar "vanlig" fotboll i IFK Motala. Men han var också nyfiken på vad nya Motala-Vadstena Blackhawks hade att lära ut om amerikansk fotboll.

– Det låg en fotbollsplan vid skolan. Det var allt. Det var inte bättre förr. Med El sistema breddas utbudet, barnen kommer samman och det blir också naturligt för tjejer och killar att göra saker tillsammans, reflekterade Ingesson.

Självklart skulle det konserteras för föräldrar och allmänhet. Det skedde inne i köpcentret där alla åldersgrupper fick visa upp sina färdigheter. Det både sjöngs och blåstes i tunga mässingsinstrument.

Tjejerna Fatima Ahmad Tawasooli och Hidaya Ali går i årskurs tre och lämnar därmed snart El sistema. Men spela trombon, det tänker de fortsätta med även efteråt, berättade de. Och förklarade varför:

– Det är roligt!

Artikelbild

| Förskolebarn sjunger i kör och trakterar rytmpinnar.

Även El sistema på Motala Väster kommer att ha sin uppvisningsdag. Den äger rum onsdagen den 22 maj.