Nämnd säger nej till kulturstipendium

Alliansen och SD vill höja avgiften till kulturskolan. Alliansen ville dock mildra effekten genom ett stipendium för familjer som inte har råd. Men SD sa nej.

SD säger nej till kulturstipendium.

SD säger nej till kulturstipendium.

Foto: Arkiv/Anders Törnström

Motala2019-09-20 10:30

En oenig bildningsnämnd beslutade att gå vidare med en höjning av kulturskoleavgifterna. Avgiften sänktes 2018 till 200 kronor, men ska nu upp till 675 kronor igen. Frågan avgörs av kommunfullmäktige, men såväl Alliansen som SD visade i bildningsnämnden att man är för en höjning.

Argumenten emot en höjning har rört att barn till familjer som inte har råd stängs ute från verksamheten. När sänkningen genomfördes märkte kulturskolan en markant ökning av barn från utsatta områden. När avgiften nu höjs oroas man över att de eleverna kan tvingas välja bort aktiviteterna.

Alliansens botemedel på de problemen var att införa ett stipendium som kunde gå till familjer som inte hade råd. Ett liknande stipendium ska införas för familjer som inte har råd att betala när deras barn vill delta i aktiviteter hos idrottsföreningar.

Men när den frågan kom upp på bildningsnämndens bord blev Alliansens nedröstad. SD, som accepterar en höjning av kulturskoleavgiften, accepterar inte förutsättningarna för stipendiet. I den frågan röstade de med Solidariskt Motala som motsatte sig såväl höjningen av avgiften som stipendiet.

– Vi tycker att det är rätt att höja avgiften eftersom kommunen behöver spara, säger Johnny Karlberg (SD) och fortsätter:

– Men stipendiet blir fel eftersom det pekar ut enskilda barn som fattiga. Det är fel väg att gå.

Att S, V och MP inte står bakom stipendiet beror på att man anser att det blir utpekande mot de barn och familjer som skulle få del av pengarna. Alliansens lösning att det är exempelvis kulturskolan och skolorna som hittar barnen som är aktuella och inte familjerna själva som aktivt måste söka räcker inte för Solidariskt Motala.

– Vi tycker ju att man inte skulle höja avgifterna till kulturskolan. Det hade varit en bättre lösning för alla, säger Helen Isacsson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden.

Alliansens ledamöter reagerade på utgången av beslutet.

– Det blir ett dråpslag mot kulturskolan att inte införa stipendiet. Vi menar ju att det här hade gått att lösa på ett bra sätt så att de som inte har råd med en höjd avgift ändå skulle kunna fortsätta, säger Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande.

Enligt honom finns 300 000 kronor avsatta för stipendiet för barns medverkan i idrottsföreningar. Men de pengarna skulle räcka även till en sponsring inom kulturområdet enligt Alliansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!