Nu sänker de hyran för p-platserna

Även mark- och miljödomstolen undanröjer Motala kommuns bygglov för den privatägda parkeringsplatsen i Gamla stan. "Vi överklagar igen", säger en av ägarna.

Två instanser har nu avslagit bygglovet för  parkeringsplatsen i kvarteret Bonden i Gamla stan. Bilden är ett montage.

Två instanser har nu avslagit bygglovet för parkeringsplatsen i kvarteret Bonden i Gamla stan. Bilden är ett montage.

Foto: Mostphotos, Henrik Gedda

Motala kommun2019-09-13 16:03

P-platsen är redan etablerad på den yta av kvarteret Bonden som tidigare rymde en 1800-talsvilla. Den öppnades i början av maj på egen risk av tomtägarna – kommunens bygglov hade samtidigt överklagats till länsstyrelsen.

Ägarna vill i väntan på en detaljplaneändring för utökad byggrätt för bostäder använda en nu grusad yta till uthyrning av ett 50-tal parkeringsplatser. Målgruppen är anställda i centrumbutiker och kommande hyresgäster i Bostadsstiftelsen Platens snart färdiga flerbostadshus på tomten mittemot.

Trots att gällande plan bara medger byggrätt för en villa valde Motala kommun att bevilja bygglovet. Behovet av centrumparkering ansågs vara större än en enskild bostad och därför tyckte man sig kunna hänvisa till undantagsmöjligheter i plan- och bygglagen.

En av de närmaste grannarna överklagade lovet till länsstyrelsen. Den klagade förutsåg risk för olägenheter med ökad trafik. Ytterligare en synpunkt var att parkeringsytan förfulade miljön.

Även om den förra 1800-talsvillan måste rivas efter en brand i början av 2018 menade länsstyrelsen att detaljplanens intentioner även fortsättningsvis skulle gälla. Det vill säga enbart byggrätt för en fristående villa och att hänsyn tas till omgivande bebyggelse. Platsens karaktär sågs som viktig att bevara från historisk synpunkt. Därför avslogs bygglovet.

Den sökande överklagade i sin tur till mark- och miljödomstolen med invändningen att det inte finns några historiska värden kvar i området: 1800-talsvillan är borta och omgivande bebyggelse är från 1970-talet och framåt. Men domstolen säger nu kortfattat i sitt beslut att man delar länsstyrelsens bedömning.

Parkeringsplatsen har varit öppen för uthyrning även efter första avslaget. Och tomtägarna tänker inte avbryta något förrän saken är definitivt rättsligt avgjord.

– Vi överklagar igen. Och under tiden kan vi ha öppet. Det är fel att ett enda klagomål ska hindra en lösning av parkeringsbehovet i centrum. Det växer med Platens nya hus och det är det väl bättre att det blir en p-plats än att det, som nu, parkeras på alla gator i området? Där har vi ju också kommunen med oss, säger Sharbel Abdulahad, en av markägarna.

Hittills har uthyrningen gått trögt och med den tanke på den osäkerhet som ändå råder sänker nu ägarna månadsavgiften. 

Nästa juridiska instans blir Mark- och miljööverdomstolen, som dock först avgör om ärendet ska ges prövningstillstånd. 

Två instanser har nu avslagit bygglovet för  parkeringsplatsen i kvarteret Bonden i Gamla stan.
Två instanser har nu avslagit bygglovet för parkeringsplatsen i kvarteret Bonden i Gamla stan.
Karta: Nedre Borgmästaregatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!