Så ändras matserveringen för äldre

Sedan bemanningen i dagstugorna ändrats behöver socialnämnden se över matserveringen. Nu begränsas den till de som har biståndsbeslut.

Nu ändras matserveringen i dagstugor för äldre.

Nu ändras matserveringen i dagstugor för äldre.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Motala kommun2019-10-20 14:00

Som en sparåtgärd har socialnämnden beslutat att dra ner på bemanningen i de dagstugor för äldre som kommunen bedriver. I samband med neddragningen framkom också att det för med sig andra förändringar.

– Dagstugorna startade för att ha olika aktiviteter, men de har mer och mer fått hantera mat. Det är visserligen också en sorts aktivitet, men det behöver ses över, säger ordförande Maths Andersson (L).

Han förklarar att det till dagstugorna kommer äldre som har biståndsbeslut på att få mat, men att det också kommer andra besökare som uppskattat att de kan gå dit och beställa mat.

– Och det är inte riktigt rätt, säger Maths Andersson.

Han menar att de personer som inte fått beviljat bistånd att äta i lokalerna får vända sig till olika privata restauranger istället.

– Det är möjligt att det är några som blir besvikna på att de nu inte kan gå dit och beställa mat, men det var aldrig tänkt att det skulle fungera så här. Vi kan inte subventionera mat för vissa, säger Maths Andersson och menar att priset för maten via dagstugorna varit lägre än på restauranger.

Beslutet om dagstugornas förändrade uppdrag är egentligen inte av politisk art, men tjänstemännen ville ändå informera politikerna om vad som är på gång. Det skedde på socialnämndens oktobermöte och man möttes inte av protester.

– Det här fanns aldrig i personalens uppdrag från början utan det har bara blivit så, säger Maths Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!