Lagom till jul kommer många tillbaka till sina födelseorter. En av hemvändarna är författaren och föreläsaren Maria Dufva, som är uppvuxen i Borensberg. Hon återvänder till sin gamla hemort för att föreläsa för Borensbergsborna om nätsäkerhet.

Maria bor sedan 1993 i Stockholm och är i grunden utbildad kriminolog. Under 13 år har hon jobbat som kriminolog hos polis och socialtjänst med barn som är utsatta för brott, begår brott och har bevittnat brott. Utöver det har man bland annat kunnat se henne på TV4 Nyhetsmorgon, där hon ofta bjuds in för att kommentera aktuella händelser som rör barns säkerhet på nätet. 

Numera är hon flitigt anlitad som föreläsare och är även aktuell som författare till en barnbok. Genom sina föreläsningar och böcker hoppas Maria kunna förekomma brotten på nätet, genom att utbilda barn, föräldrar och skolpersonal i nätsäkerhet och om livet på nätet. 

Tisdagen den 18 december kommer Maria till Borensbergs bibliotek för att hålla en föreläsning för barn och vuxna om barnens liv på nätet och hur de kan skydda sig mot fallgropar och faror. Föreläsningen är kostnadsfri och biljetter hämtas ut på Borensbergs bibliotek. 

Vad handlar din föreläsning om? 

– Föreläsningen handlar om vad barn möts av för utmaningar när de lever med en skärm i sin hand. Jag föreläser utifrån ett hälsoperspektiv med mina tre nyckelord: brott, hälsa och relationer.  

Vilka är de största farorna på nätet för våra barn och ungdomar? 

 – Det är väldigt individuellt. Allt ifrån att tidigt successivt utveckla en spelberoendeproblematik, stillasittande och sömnbrist, till att hamna i klorna på en förövare. Nu pågår runt 10-12 åtal och domar som handlar om grov våldtäkt mot barn, trots att förövarna aldrig haft en fysisk kontakt med barnen. 

Har du tre tips på vad man som förälder kan göra för att minska riskerna för sitt barn på nätet?

– Ha en sund nyfiken hållning. Intressera dig för vad barnen gör på skärmen 

– Ställ dig själv frågan, är det här verkligen bra för mitt barn? Spelet? Appen? De sociala medierna? Att hänga med helt främmande människor från nätet?

– Vårda er relation. Allt står och faller med hur er relation ser ut och om barnet har en trygg relation till dig, eller en annan vuxen barnet kan lita på.