Så stora är grupperna: "Vill inte ha det så"

Motalas barngrupper är nästan dubbelt så stora som Skolverkets rekommendationer. Det trots att gruppstorlekarna minskat.

Barngrupperna inom förskolan i Motala är stora.

Barngrupperna inom förskolan i Motala är stora.

Foto: Mostphotos

Motala kommun2019-10-20 08:00

Antalet barn i Motalas förskolegrupper har minskat. 2015 var det i genomsnitt 19,9 barn. I dag är det 17,6. Det är dock fortfarande väsentligt större än i jämförbara kommuner och i riket som ligger på cirka 15 barn.

Men statistiken för Motala skiljer också ut sig mot Skolverkets intentioner som säger att barngrupperna bör vara 6-12 barn i åldern 1-3 år, där Motala i dag har 14,6 barn. För åldrarna 4-5 år anser Skolverket att grupperna bör vara 9-15 barn.

– Vi vill inte ha det så. Men det är också så att Motalas kostnader inte ligger särskilt lågt i jämfört med andra kommuner. Därför vill vi nu se över kringkostnader som lokaler, städ, kost för att hitta medel som vi kan lägga på personal istället, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

När revisorerna gjort en genomgång av förskola i Motala är en av deras slutsatser att politikerna bör sätta en gräns för gruppernas storlek och mål för hur man ska nå dit. Verksamhetschef Yvonne Larsen menar att det kan vara svårt att sätta fasta siffror eftersom olika barngrupper fungerar olika.

Men är det rimligt att grupperna i vissa fall är nästan dubbelt så stora som Skolverkets rekommendationer?

– Man kan ha 20 barn på en avdelning. Det beror helt på hur pedagogerna fördelar sig under dagen och delar upp barnen i mindre grupper. Dessutom är lokalernas beskaffenhet helt avgörande, säger Yvonne Larsen.

Mark Henriksson säger att de gärna sätter gränser för gruppstorleken, men att de först måste få kontroll på ekonomin.

Revisorerna efterlyser också fastställda mål för personaltätheten. Alliansen har nu som mål att det ska vara 5,1 barn per vuxen inom förskolan. I dag ligger den siffran på 5,4. Samtidigt som man vill öka personaltätheten behöver kommunen dock spara. Mark Henriksson menar att frågorna hänger ihop.

– Vi behöver spara för att ha råd att göra sådana här politiska prioriteringar. Det är inte roligt att spara, men det är nödvändigt för att ha pengar till verksamheterna, säger han.

Yvonne Larsen välkomnar målet om ökad personaltäthet.

– Vi tycker att det är bra att det nu finns en politisk viljeinriktning, säger Yvonne Larsen.

Samtidigt konstaterar hon att det behövs fler lösningar.

– Nej, vi behöver minska grupperna också. Skolverkets intentioner handlar ju om att barnen ska ha färre relationer under en dag. Det löser man inte genom att sätta in fler vuxna, säger hon.

Barngrupperna inom förskolan i Motala är stora.Genrebild.
Barngrupperna inom förskolan i Motala är stora.Genrebild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!