I helgen stals tre exklusiva Volvo-bilar i Motala och tidigare i veckan gjordes ett stöldförsök på en Lexus. Gemensamt för de tre bilarna är att de har system som gör att föraren bara behöver ha nyckeln i fickan för att kunna köra iväg med bilen, ett så kallat "keyless-system". Polisen söker nu vittnesuppgifter om stölderna. Men varken för polisen eller försäkringsbolaget Länsförsäkringar kommer stölderna som en nyhet.

– Under de fyra år som jag jobbat med det här har stölder av bilar med keyless-system blivit en ny grej. Tjuvarna är alltid ett steg före och har kommit på nya sätt att stjäla bilar, säger Helena Hellsten, ansvarig skadeförebyggare på Länsförsäkringar Östgöta. 

De tre bilar som drabbades i Motala stämmer väl överens med de stölder som blivit allt vanligare de senaste åren.

– Det är dyra exklusiva bilar som stjäls, säger Helena Hellsten.

Hon tycker att ansvaret för att skydda bilarna borde ligga på bilföretagen, inte på bilägaren och försäkringsbolagen. 

– Det är tyvärr relativt lätt att stjäla en bil. Biltillverkarna tycker att de kommer på nya smarta grejer, men så är tjuvarna där och ligger ett steg före.

Några biltillverkare har gjort, eller kommer att göra, förändringar men har man en bil som är något eller några år gammal så gäller det för ägaren att skydda sig själv.

– Vi keyless-fodral som vi säljer på våra kontor, men man kan lika väl ha nyckeln i en plåtburk eller lägga nyckeln långt in i bostaden. Det gäller att ändra sina vanor och inte lämna nyckeln precis vid dörren eller en yttervägg.