Tyst protest utanför polishuset i Motala

Motala kvinnojour bjöds in till tyst demonstration utanför polishuset i Motala, gentemot rättslösa kvinnor.

Motala Kvinnojour har utfört en protestaktion utanför polishuset i Motala.

Motala Kvinnojour har utfört en protestaktion utanför polishuset i Motala.

Foto: Privat

Motala kommun2019-09-13 17:00

Nätverket #Rättslösa bedriver en kampanj som har utövats i flera olika delar av landet på senare tid. Under torsdagskvällen gjorde den även avtryck i Motala. Syftet var att lyfta fram att endast fem procent av alla anmälningar, som avser sexualbrott mot kvinnor, leder till en fällande dom. 

På rad, med igentejpade munnar med budskapet "Rättslösa" och med plakat i händerna, stod deltagarna utanför polishuset medan människor passerade förbi.

– Några gjorde tummen upp, säger Tina Olby som representerade Motala kvinnojour.

– Vi vill vara ett stöd för kvinnor som utsätts för sexualbrott. Vi känner till att många inte får upprättelse. Här gör vi något och kamp lönar sig, fortsätter hon.

Enligt polisens förundersökningsledare Andreas Eriksson saknades det tillstånd till demonstrationen, men någon anmälan om brott mot ordningslagen har inte upprättats.

– Allmänna sammankomster kan hållas utan tillstånd när det inte finns fara för ordning eller trafik. Det här gick fredligt till med 10-12 personer på plats, säger han.

Eriksson säger också att han beklagar att det är en så låg procent av alla sexualbrott som leder till en fällande dom. Förutom bristande resurser hos polisen nämner han även svårigheten med att utreda dessa ärenden.

– Det är ofta brott som sker i tysthet i hemmet med få vittnen.

Även om polisen kan ha en tydlig bild över var som hänt krävs underlag för att kunna bedriva en förundersökning. Det är inte sällan här det faller.

– Det kan upplevas som frustrerande, säger Andreas Eriksson.

Karta: Polismyndigheten i Östergötlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!