Vd-n: "Ett av de sämsta åren någonsin"

Att äppleskördarna går upp och ner är ingen nyhet för verksamma i branschen. Men i år är skördarna extremt dåliga, enligt Gunnar Kjellin, vd på Brunneby Musteri.

Årets äppleskörd är bland de sämsta någonsin, men Gunnar Kjellin på Brunneby Musteri vet att de kan variera kraftigt från år till år.

Årets äppleskörd är bland de sämsta någonsin, men Gunnar Kjellin på Brunneby Musteri vet att de kan variera kraftigt från år till år.

Foto: Rita Furbring

Borensberg2019-09-19 08:00

Han har drivit familjeföretaget sedan 1975 och har lång erfarenhet av att se äppleträd blomma och bära frukt. Rent statistiskt säger Gunnar Kjellin att äppleskördarna, oftast, blir stora vartannat år.

– Många träd orkar inte bära en massa frukt två år i rad då de förbrukat näringsämnena, säger han.

I fjol mustade företaget 500 000 kilo äpplen, snudd på rekord, enligt Gunnar Kjellin.

I år räknar han med att det bara blir en fjärdedel så mycket.

– Det här är ett av de sämsta åren någonsin.

Förutom trädens behov att återhämta sig finns det en annan orsak till den dåliga utgången.

– Äpplen är oerhört väderberoende. I mars, april var det varmt och blomningen kom igång lite för tidigt. Sedan kom frosten och det var katastrofalt för blommorna som dog, säger Gunnar Kjellin.

Finns det inga blommor kommer inte heller insekterna.

– Blomning och fruktsättning är väldigt viktigt.

Samtidigt poängterar Kjellin att de äpplen som skördas efter en regnig period ofta smakar väldigt bra och är saftiga.

Hur påverkas din verksamhet av ett dåligt år?

– Vi pressar så mycket som möjligt när det är ett bra år och laddar upp, fyller lagren till bristningsgränsen. På så vis kan vi jämna ut svackor. Samtidigt får vi mer tid att jobba undan med annat som glögg och marmelad. Det är skillnad för den som bara odlar äpplen. För dem är det katastrof.

I början på veckan startade inlämningen av äpplen till Brunneby Musteri. Men det har av förklarliga skäl inte varit någon rusning. Gunnar Kjellin säger att han helst vill arbeta med östgötafrukt samt frukt från Småland. Men det händer att han får komplettera sin produktion genom att köpa in äpplen från både Kattvik och Kivik.

Bortsett från årets skördar säger Kjellin att intresset för äpplen har ökat kraftigt bland konsumenterna under senare år. Att sträva efter ett hållbart samhälle och tänka närproducerat är faktorer han tror påverkar efterfrågan.

– Äpplet har fått en välförtjänt renässans, säger han.

Samtidigt har odlarna fått nya förutsättningar genom en teknik där de kan stoppa upp mognadsprocessen genom så kallade ULO-lager (ultra low oxygen). På så vis kan de erbjuda konsumenterna svenska äpplen i stort sett året runt. 

Däremot tror Gunnar Kjellin att årets usla skörd kommer att få konsekvenser på marknaden och då räcker det inte ens med en ny förvaringsteknik.

– Svenska äpplen kommer att ta slut tidigt, redan i februari mars nästa år så vill man köpa dem får man passa på att handla nu.

undefined
Karta: Brunneby Musteri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!