Varning för bluffmejl från Skatteverket

I tider när en del får skatteåterbäring finns det bluffmakare som ser sin chans.

Den här typen av bluffmejl skickas nu ut till många och Skatteverket varnar nu allmänheten.

Den här typen av bluffmejl skickas nu ut till många och Skatteverket varnar nu allmänheten.

Foto: Skatteverket

Norrköpings kommun2019-09-06 17:00

Under fredagen gick Skatteverket ut med en varning om en typ av bluffmejl och bluff-sms som nu skickas ut och ser ut att komma från myndigheten.

Skatteverket rekommenderar att man – om man får ett misstänkt mejl eller sms från dem – så ska man inte klicka på länkar i meddelandet, inte öppna eventuella bilagor och inte heller svara på meddelandet.

Bäst är om man helt enkelt raderar meddelandet.

I de bluffmeddelande som går ut nu uppmanas man ibland att öppna en fil där man ska fylla i diverse uppgifter för att få sin skatteåterbäring.

Om det står att du ska lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. En bra grundregel vid de här fallen är att Skatteverket aldrig efterfrågar dina kontouppgifter via mejl eller sms. Det gör de endast via sina e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.

En variant som har cirkulerat har en bifogad zip-fil från "Skatteverket.net". I mejlet påstås att det har kommit in felaktigheter till Skatteverket och du ombeds därför lämna kompletteringar. I mejlet kan fiktiva handläggarnamn förekomma.

Om man inte har sett att det är ett bluffmejl eller bluff-sms och kanske klickat på någon länk i meddelandet finns risk att man drabbats av virus eller trojaner på sin dator eller mobil.

Har man gått ännu längre och fyllt i uppgifter och därmed blivit utsatt för någon form av bedrägeri så ska man omedelbart kontakta sin bank för att spärra sitt konto. Därefter bör man kontakta polisen och för att göra en polisanmälan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!