Nya mottagningar på länets vårdcentraler

Nu ska vården för äldre östgötar bli bättre. Därför avsätter Region Östergötland 30 miljoner för att införa särskilda äldremottagningar.

Rolf Enquist, ordförande PRO Linköping, samt regionråden Torbjörn Holmqvist (S) och Alexander Höglund (L) tror att äldremottagningar i primärvården kommer stärka vården för de äldre östgötarna.

Rolf Enquist, ordförande PRO Linköping, samt regionråden Torbjörn Holmqvist (S) och Alexander Höglund (L) tror att äldremottagningar i primärvården kommer stärka vården för de äldre östgötarna.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2019-11-07 11:30

Fast vårdkontakt, läkemedelsgenomgångar och ett direktnummer till äldremottagningen. Det är några delar som ska finnas hos de nya äldremottagningarna. På onsdagen presenterade koalitionen (S+M+L+C) inom Region Östergötland sin gemensamma satsning. 

Konceptet har redan provats i form av pilotprojekt på ett nio vårdcentraler i Östergötland sedan 2017.

– Det har fått väldigt bra resultat både hos personalen och de äldre, säger Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Äldremottagningarna är ett sätt att möta det ökande vårdbehov som kommer med befolkning med allt fler äldre. Målet är att ge de äldre en genväg in till vårdcentralerna. 

– De här personerna har ofta komplexa vårdbehov och ska känna att personalen på vårdcentralen vet vad de behöver, säger Torbjörn Holmqvist.

Arbetet med att införa äldremottagningar i primärvården drar igång år 2020 och målet är att de ska införas på resterande vårdcentraler år 2021. För att ge vårdcentralerna förutsättningar skjuter hälso- och sjukvårdsnämnden till 30 miljoner kronor i sin finansplan för 2020-2022. 

– Det är dags att anpassa vården för de äldre precis som man göra med bvc för barn och ungdomsmottagningar för unga personer, säger Alexander Höglund (L), vice ordförande i regionstyrelsen.

Rolf Enquist, ordförande PRO Linköping, är positiv till satsningen.

– Sedan hade vi önskat en lite längre öppettid på kvällen, det skulle dessutom avlasta akuten men det kanske kommer framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!