Rekordmånga östgötar sjuka i TBE

Trots varma somrar har fler östgötar än på ett decennium insjuknat i TBE.

Hittills i år har minst 19 östgötar insjuknat i den fruktade virussjukdomen TBE.

Hittills i år har minst 19 östgötar insjuknat i den fruktade virussjukdomen TBE.

Foto: Mostphotos

Östergötland2019-09-19 15:00

Den fästingburna virussjukdomen TBE ökar mer än förväntat i Östergötland. I sommar har hittills 19 östgötar insjuknat i sjukdomen som kan orsaka en inflammation i hjärnan och få mycket allvarliga konsekvenser.

De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Vissa får men för livet och har svårt att återgå till ett normalt liv.

Folkhälsomyndigheten rapporterade de preliminära TBE-sifforna på torsdagen, enligt SVT nyheter. Juni till augusti har 19 östgötar konstaterats ha smittan. Det är den högsta siffran på tio år och högre än myndigheten förväntat sig.

Faktorer som vädret, förekomsten av fästingar och de så kallade reservoardjur, främst möss och sorkar, är det som tillsammans avgör virusets utbredning år för år.

Symptomen är hög feber,  svår huvudvärk, kräkningar, ljus- och ljudkänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter.

Blir det alltför torrt kryper fästingarna ner i jorden för att skydda sig. Ändå gick inte siffrorna ner särskilt mycket under föra årets rekordvarma sommar. 

Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. Vanligtvis får man två doser med 1–3 månaders mellanrum. Tredje dosen kan tas tidigast efter 5 månader och högst 12 månader efter dos 2. Tredje dosen bör ges inom samma fästingsäsong, eller åtminstone innan den följande fästingsäsongen börjar.

För att behålla ditt skydd behöver du ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och därefter en dos vart femte år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!