Vadstenabo dömd för misshandel

En man från Vadstena döms för två fall av misshandel och ett fall av olaga hot mot sin tidigare fru.

Vadstenabo döms för misshandel mot tidigare hustru.

Vadstenabo döms för misshandel mot tidigare hustru.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vadstena kommun2019-12-31 12:00

Han åtalades initialt för grov kvinnorfridskränkning, olika gärningar som ska ha begåtts mellan 2015-2018 mot sin dåvarande hustru i det gemensamma hemmet. Hon ska bland annat, vid ett tillfälle, ha blivit nedtryckt i en soffa av mannen som även höll ett hårt tryck mot hennes hals. 

Han har motsatt sig till att han med våld innan dess dragit ner henne för en trappa  eller slängt henne i golvet. Han har medgett att han sagt att kvinnan borde vara rädd för honom, men han har inte uttalat något dödshot.

Kvinnans berättelse om våld stöds dock av skriftlig bevisning och polisens dokumentation av hennes skador. Tingsrätten anser också att mannen har utövat det våld mot kvinnan som åklagaren påstått med följder i form av smärta, svullnad, slemhinneskador samt skador på hals, rygg och knän.

Mannen döms även för en misshandel 2015 då han uppsåtligen, enligt tingsrätten, tagit tag i hennes armar och knuffat in henne i ett fönster så att det gick sönder. Av misshandeln ådrog sig kvinnan smärta samt ett jack i huvudet.

Tingsrätten menar dock att gärningarna, "varken till antalet eller till tidsrymden mellan dem är sådana att de kan grunda ansvar för brottet grov kvinnofridskränkning", det mannen först var åtalad för. Därav domslutet misshandel och olaga hot.

Mannen döms till skyddstillsyn och ska även genomgå Kriminalvårdens behandlingsprogram avseende relationsvåld. Han saknar tidigare notering i belastningsregistret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!