Budget: Så stora effektiviseringar krävs

Den politiska majoritetens budget bygger vidare på redan fastlagt viljeinriktning, men kommande år behövs effektiviseringar för att nå resultatmålet.

Anders Hedeborg (S), Peter Karlsson (M) och Eivor Folkesson (MP) presenterar den politiska majoritetens budgetförslag.

Anders Hedeborg (S), Peter Karlsson (M) och Eivor Folkesson (MP) presenterar den politiska majoritetens budgetförslag.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-08 05:00

Politiska majoriteten har presenterat sitt budgetförslag för 2020 och plan för nästkommande två åren.

Nytt för i år är hur arbete med budgeten inletts. För första gången i en budgetprocess har kommunens tillitsbaserade styrsystem använt. Detta har inneburit att samtliga partier varit med i budgetberedningen och alla har fått ta del av förutsättningar såsom befolkningsstruktur och skattesats.

Nytt i innehållet är att det står uttalat att Vadstena kommun ska ha som målsättning att Vadstena ska vara tillgängligt för alla.

– Nu har tillgängligheten lyfts in i budgeten, säger Anders Hedeborg (S).

Planen har sin utgångspunkt i nio utmaningar. Den demografiska utmaningen påverkar Vadstena kommun mer än många andra kommuner. Befolkningsstrukturen skiljer sig från genomsnittet i landet och Vadstena har större andel äldre och lägre andel i åldrarna 20-40 än landets genomsnitt.

– Åldersutmaningen är vi medvetna om, säger Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Eivor Folkesson (MP) påpekar vikten av individualiserade insatser och friskvård.

– Och att motarbeta ensamhet. Det har vi också tagit höjd för, säger hon.

Här handlar det om att kunna möta kommande behov såsom boende och rekrytering av kvalificerad personal till omsorgen.

Men det handlar även om att skapa attraktiva boendemöjligheter och förutsättningar för näringslivet för att kunna nå det uppsatta målet att vara 8000 invånare i kommunen 2022/2023.

Några andra utmaningar är att skapa förutsättningar för bostadsbyggande, satsningar på de ungas framtid genom att erbjuda bra förskolor och skolor samt klimatsatsningar där kommunen ställt sig bakom Östgötautmaningen och ska vara en fossilfri kommun senast år 2030.

– Vårt överskottsmål är sju miljoner varje år, säger Peter Karlsson.

För åren 2021 och 2022 behövs effektiviseringar motsvarande åtta respektive 13 miljoner kronor för att nå resultatmålet.

Än är det inte klart hur effektiviseringar ska göras eller hur det kommer att belasta de olika nämnderna, men ökat samarbete med andra kommuner är en av effektiviseringsåtgärderna man redan jobbar på.

Största planerade investeringsprojekten är skolprojektet med ny skola, sporthall och renoveringar samt ombyggnad av Rådhustorget.

Budgetförslaget anger ramarna och nämnderna ska senast under februari inkomma med verksamhetsplaner som överensstämmer med tilldelade resurser.

Karta: Vadstena kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!