De satsar på nytt galleri i Vadstena

På lördag öppnar ett nytt galleri på Storgatan i Vadstena, Galleri Kosmos.

Ylva och Peter Hermansson öppnar inom kort Galleri Kosmos på Storgatan i Vadstena.

Ylva och Peter Hermansson öppnar inom kort Galleri Kosmos på Storgatan i Vadstena.

Foto: Rita Furbring

Vadstena kommun2019-10-27 18:00

När lokalen innanför antikvariat Mikrokosmos på Storgatan blev ledig för en tid sedan väcktes en idé hos paret Ylva och Peter Hermansson. Varför inte öppna ett galleri?

Det är Ylvas mamma, Monica Lantz, som driver antikvariatet och från början fanns en tanke att Ylva själv skulle kunna ha en utställning i lokalen. Men sedan ändrade hon sig.

– Jag vill ställa ut mina vänners konst, säger Ylva och förklarar att det finns många duktiga konstnärer som inte är skolade. De får sällan chansen att ställa ut på ett riktigt galleri, menar hon. 

– Jag älskar att titta på andras konst och vill lyfta fram mina grymma vänner.

På Galleri Kosmos, som hon och maken valt att döpa verksamheten, kommer det att finnas verk av både amatörer och proffs. Redan nu har Ylva bokat in utställningar fram till oktober 2020. Först ut, med vernissage nu på lördag klockan tolv, är Eva-Lotta Persson från Fagersta.

Galleri Kosmos, som Ylva och Peter håller på att färdigställa inför premiären, är enligt paret en perfekt plats.

– Det har medeltida anor och är en av de äldsta rummen på Storgatan. Det borde vara den vackraste lokalen med takbjälkar av trä och vita väggar, säger Ylva.

Galleriet är inte tänkt som en vinstdrivande verksamhet i första hand. Ylva jobbar heltid som kommunikatör på Kulturskolan i Västerås medan maken är lärare på Hotell- och turismprogrammet i Motala. Men båda säger att de älskar att starta och driva projekt. Och tack vare verksamheten i antikvariatet kan besökare även titta in i galleriet.

– Mamma sitter och vaktar, säger Ylva Hermansson och skrattar.

Ylva Hermansson tycker att lokalen på Storgatan passar perfekt för galleriverksamhet.
Ylva Hermansson tycker att lokalen på Storgatan passar perfekt för galleriverksamhet.
Karta: Storgatan 19
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!